Mot gjennombrudd for Annan

Bagdad (NTB-Reuters): FNs generalsekretær Kofi Annan har gjort store fremskritt i forhandlingene med Irak og føler en avtale er innen rekkevidde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et nytt møte med visestatsminister Tareq Aziz søndag kveld håper Annan på å rydde den siste hindringen av veien.

Disse oppsiktsvekkende nyhetene kunne generalsekretærens pressetalsmann, Fred Eckhard, servere et utålmodig internasjonalt pressekorps i Bagdad. Men det var mange spørsmål han ikke kunne besvare, siden forhandlingene ikke er fullført.

Han sa at Annan håpet å kommer med en viktig kunngjøring mandag, men nektet å si hva som er det gjenstående problemet i forhandlingene. Uoffisielle kilder mener å vite at det gjelder den tidsavgrensede adgangen til presidenteiendommene. FN-inspektørene kan få slippe inn, men bare i to måneder.

Betydelig fremgang

- Betydelig fremgang ble gjort i dag. Vi føler en avtale er innen rekkevidde. Generalsekretæren håper han kan inngå en avtale i kveld eller i morgen tidlig, sa Eckhard.

Annan selv sa ikke et ord til pressen da han vendte tilbake til gjesteboligen, fire timer etter at han forlot den for å møte president Saddam Hussein i det republikanske palasset.

Eckhard sa Annan har holdt seg innenfor retningslinjene Sikkerhetsrådet trakk opp for reisen.

- Han forventer at resultatet vil være noe han kan selge til Sikkerhetsrådet, sa Eckhard.

Irakiske tjenestemenn har vært like ordknappe som FN-delegasjonen om forhandlingene, men en ledende parlamentariker sa i dag at han var optimist.

- Jeg tror sjansene for å komme fram til en fredelig løsning er større enn noen gang tidligere, sa Saad Qasim Hammoudi.

Først rådet

Detaljene i en eventuell avtale vil ikke bli offentliggjort før Sikkerhetsrådet er orientert, sa en FN-tjenestemann.

Annan skal etter planen forlate Bagdad mandag ettermiddag, med kurs for Paris. Han kommer til New York tirsdag morgen og vil straks orientere Sikkerhetsrådet.

Eckhard sa generalsekretæren under hele Bagdad-oppholdet har stått i kontakt med regjeringene i rådets fem faste medlemsland: Storbritannia, Kina, Frankrike, Russland og USA.

Lite spillerom

Annan har svært lite slingringsmonn i sine forhandlinger med Irak. En avtale må bygge på at Irak fullt ut overholder FNs resolusjoner og ikke tillate noen utvanning av FN-inspektørenes myndighet.

USA har gjort det klinkende klart at alt annet er uaktuelt. Sikkerhetsrådgiver Samuel Berger sa lørdag at forberedelsene til militær aksjon pågår uavbrutt.