Mot gjennombrudd for Syria-diplomati?

Iran er inne i varmen. Putin kan presse fram en diplomatisk løsning.

HÅPET : Syriske barn får støtte i krigen. Her fra Douma, i utkanten av Damaskus, som er kontrollert av en av opprørsgruppene mot Bashar al-Assad, i går. EPA/MOHAMMED BADRA/Scanpix
HÅPET : Syriske barn får støtte i krigen. Her fra Douma, i utkanten av Damaskus, som er kontrollert av en av opprørsgruppene mot Bashar al-Assad, i går. EPA/MOHAMMED BADRA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Internasjonale nyhetsbyråer meldte klokka 12. 00 idag at Iran deltar i det som kan bli banebrytense samtaler om Syria. USAs utenriksminister John Kerry og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov kommer til Wien imorgen for å delta i et nytt forsøk på å stable på beina et fredsdiplomati i Syria. Utenriksministre, og andre reprersentanter fra regionen, vil delta. Iran deltar med sin utenriksminister Mohammad Javad Zarif.

Mange bevegelser samtidig Det er flere store diplomatiske bevegelser samtidig som gjør at samtalene i Wien imøteses med optimisme. FNs tidligere generalsekretær, og fredsmekler i Syria i borgerkrigens begynnelse, Kofi Annan, er en som er betinget optimist. Grunnen er at Iran er trukket inn i forhandlingene, og at USA og Russland nå snakker sammen på et annet språk enn tidligere.

- I denne situasjonen spiller Russland og USA en nøkkelrolle. Hvis de to finner en måte å jobbe effektivt sammen på, og samarbeider med andre, vil vi finne en løsning, sier Annan, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Annan, som anerkjennes av praktisk talt alle for sine diplomatiske evner, har lenge villet ha både Russland og Iran med i diplomatiet rundt Syria som aktive deltakere. For snart to år siden krevde FNs nåværende generalsekretær Ban Ki-moon at Iran skulle være med i samtalene. Men den gang skjedde det til USAs og blant annert Storbrinattanias høylydte protester, og ble ikke noe av.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer