Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mot gjennombrudd for Syria-diplomati?

Iran er inne i varmen. Putin kan presse fram en diplomatisk løsning.

HÅPET : Syriske barn får støtte i krigen. Her fra Douma, i utkanten av Damaskus, som er kontrollert av en av opprørsgruppene mot Bashar al-Assad, i går. EPA/MOHAMMED BADRA/Scanpix
HÅPET : Syriske barn får støtte i krigen. Her fra Douma, i utkanten av Damaskus, som er kontrollert av en av opprørsgruppene mot Bashar al-Assad, i går. EPA/MOHAMMED BADRA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Internasjonale nyhetsbyråer meldte klokka 12. 00 idag at Iran deltar i det som kan bli banebrytense samtaler om Syria. USAs utenriksminister John Kerry og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov kommer til Wien imorgen for å delta i et nytt forsøk på å stable på beina et fredsdiplomati i Syria. Utenriksministre, og andre reprersentanter fra regionen, vil delta. Iran deltar med sin utenriksminister Mohammad Javad Zarif.

Mange bevegelser samtidig Det er flere store diplomatiske bevegelser samtidig som gjør at samtalene i Wien imøteses med optimisme. FNs tidligere generalsekretær, og fredsmekler i Syria i borgerkrigens begynnelse, Kofi Annan, er en som er betinget optimist. Grunnen er at Iran er trukket inn i forhandlingene, og at USA og Russland nå snakker sammen på et annet språk enn tidligere.

- I denne situasjonen spiller Russland og USA en nøkkelrolle. Hvis de to finner en måte å jobbe effektivt sammen på, og samarbeider med andre, vil vi finne en løsning, sier Annan, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Annan, som anerkjennes av praktisk talt alle for sine diplomatiske evner, har lenge villet ha både Russland og Iran med i diplomatiet rundt Syria som aktive deltakere. For snart to år siden krevde FNs nåværende generalsekretær Ban Ki-moon at Iran skulle være med i samtalene. Men den gang skjedde det til USAs og blant annert Storbrinattanias høylydte protester, og ble ikke noe av.

En annen lyd Men nå har pipa fått en annen lyd i Washington.

- Det er viktig for oss at alle partnere er med i disse diskusjonene, sier talsmann for amerikansk UD, John Kirby, ifølge The Guardian.

Et vilktig spørsmål nå er hvordan Saudi-Arabia og de sunni-muslimske væpnede motstandsgruppene som slåss mot den syriske presidenten Bashar al-Assad i Syria, vil reagere på at Iran er en del av samtalene i Wien.

Et aktivt Russland Russland har spilt en aktiv rolle for å bygge en ny diplomatisk offensiv i forbindelse med at landet gikk inn i den syriske borgerkrigen på president Assads side i mådenskiftet september - oktober. President Vladimir Putin har hatt et aktivt diplomati i forhold til nøkkelspillere som Tyrkia og Saudi-Arabia, som begge i utgangspunktet vil bli kvitt president Assad, som er Putins allierte, og i forrige uke kom på overraskelsesbesøk til Moskva. Russisk UD har sagt at sunni-muslimske grupper som slåss mot Assad også har vært i Moskva for samtaler, uten at disse gruppene har villet bekrefte dette.

Det diplomatiske initiativet som nå bygger seg opp ser ut til å ha blitt skapt av nye realiteter på den syriske slagmarken. Den viktigste er Russlands deltakelse, og offensiven som er satt igang med Assads styrker, iranske elitesoldater, og russiske flystyrker, for å ta kontroll over storbyen Aleppo i nord. Dette, og avtalen om å dele etterretning mellom Russland, Syria, Iran og Irak, ser ut til å ha skapt et diplomatisk momentum som gjør at alle parter nå tvinges til å snakke sammen.

EU har også presset på for å starte et fredsdiplomati. Flyktningstrømmen i Europa gjør at EU krever stans i krigshandlingene. Den tyske forbundskansleren Angela Merkel var forrige helg i Ankara og snakket alvor med Tyrkias president Recep Erdogan. Hun har tidligere åpnet for at Iran skal med i fredsdiplomatiet.

Beveger USA Den sterkere russiske tilstedeværelsen ser også ut til å ha beveget USA, og justere landets strategiske tenking i Syria. Reuters meldte i natt at USA vurderer å sende kamphelikoptere til den syrisk/irakisne borgerkrigen, for å være i stand til å utføre militære oppdrag på bakken. President Obama har forsikret at det ikke skal være amerikanske styrker på bakken.

Mer enn 250 000 mennesker er så langt drept i den fire år lange syriske borgerkrigen, og halvparten av Syrias befolkning er på flukt, mer enn to millioner utenfor Syrias grenser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!