Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mot Hamas vilje

Palestinerne skal holde folkeavstemning i juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet.no): Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas erklærte i går at den 26. juli skal palestinerne gå til urnene og stemme over etableringen av en palestinsk stat ved siden av Israel. Det skriver AP.

Hamas avviste øyeblikkelig folkeavstemningen, som forventes å få en overvekt av ja-stemmer.

- Vi må få vekk denne ideen om en folkeavstemning og det er det jeg skal si til Abu Mazen (Abbas), sa statsminister Ismail Haniyeh fra Hamas. Men Hamas har protestert tidligere uten at ideen har blitt forkastet.

«Fengselsdokumentet»

Abbas sier at avstemningen bare vil bli avlyst, dersom partene er villig til å undertegne «fengselsdokumentet», skrevet av palestinere i fangenskap i Israel. Dokumentet erklærer en palestinsk stat på Vestbredden og Gaza, noe som innebærer en implisitt anerkjennelse av staten Israel.

Dersom Hamas aksepterer dokumentet, kan gi Hamas en mulighet til å moderere politikken. Foreløpig har Hamas nektet å anerkjenne Israel, og lite tyder på at de vil snu nå. Store deler av det internasjonale samfunnet nektet å ha noe med Hamas å gjøre før de anerkjenner Israel, legger ned våpnene og aksepterer tidligere fredsavtaler. Men den ekstemt forverrede økonomiske situasjonen til palestinerne de siste tre månedene, kan tvinge organisasjonen på kne.

KVINNELIGE HAMASTILHENGERE PROTESTERER MOT EN FOLKEAVTEMNING: Hamas vil ikke godkjenne en palestinsk stat ved siden av Israel, ettersom dette innbærer en implisitt anerkjennelse av Israel. Foto: AP/Scanpix
KVINNELIGE HAMASTILHENGERE PROTESTERER MOT EN FOLKEAVTEMNING: Hamas vil ikke godkjenne en palestinsk stat ved siden av Israel, ettersom dette innbærer en implisitt anerkjennelse av Israel. Foto: AP/Scanpix Vis mer
ABU MAZEN: Palestinernes president ønsker en folkeavstemning for å tvinge Hamas til et linjeskifte, eller til å gi fra seg makten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling