Mot havari for klima-avtale?

Formannen for klimaforhandlingene i Kyoto la i natt japansk tid fram et nytt kompromissforslag til klimaavtale, men det viste seg raskt at det fortsatt var grunnleggende uenighet om helt sentrale punkter i avtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge forslaget fra formannen, argentineren Raoul Estrada, skal industrilandene redusere sine utslipp av klimagasser med 6 prosent innen år 2012.

Men listen over hvor mye hvert enkelt land skal redusere, var blank, og åpner dermed for et veritabelt bikkjeslagsmål om hvor mye de ulike landene skal ta på seg.

Ikke villige

Russland og Ukraina åpnet den siste tautrekkingen med å erklære at de ikke er villige til å redusere sine utslipp i forhold til 1990-nivå.

Etterhvert som plenumsmøtet i klimaforhandlingene fortsatte diskusjonen av kompromissforslaget punkt for punkt, viste det seg også at det var grunnleggende uenighet om andre sentrale punkter i avtalen, som muligheten for internasjonal handel med utslippskvoter.

Både Kina og India protesterte sterkt mot slik kvotehandel. Industrilandene kan ikke handle med kvoter av noe de ikke har rettigheter til, mente Indias delegasjonsleder.

Uten kvotehandel er det ingen mulighet for at USA vil godta en klima-avtale.

Det var i natt japansk tid helt uklart hvordan denne striden skulle løses.

Det var også ventet sterk uenighet om andre punkter i det vel 20 sider lange forslaget til klima-avtale, som skulle ha vært vedtatt før midnatt japansk tid.

(NTB)

ENGASJERTE AKTIVISTER: «Redd Jorden» står det på banneret som 62-årige Shigeru Sugai holder sammen med andre aktivister foran konferansesenteret i Kyoto.