STORTINGET NESTE? Bjørnar Moxnes, partileder i Rødt, tror ikke partiets framgang er et blaff. Nå øyner han stortingsplass. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
STORTINGET NESTE? Bjørnar Moxnes, partileder i Rødt, tror ikke partiets framgang er et blaff. Nå øyner han stortingsplass. Foto: Jørn H Moen / DagbladetVis mer

- Lovende, veldig lovende, sier partileder Bjørnar Moxnes.

Mot historisk valg for Rødt

Rødt får to på Stortinget og puster KrF i nakken på junimålingen til Ipsos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Litt under radaren, og i skyggen av kampen mellom Erna Solbergs og Jonas Gahr Støres regjeringsalternativer, og Trygve Slagsvold Vedums Sp-framgang, nærmer Rødt seg Stortinget.

I april målte Ipsos partiet på ytterste venstre til 3,9 prosent, i mai havnet Rødt på 2,5 prosent, mens det i juni får registrert 3,3 prosent, som betyr at partiet ligger an til to mandater på Stortinget.

Det samme antall representanter ville KrF fått, hvis junimålingen var valgresultat. For første gang siden februar 2016 må partileder Knut Arild Hareide konstatere at KrF er under sperregrensen på Dagbladets partimåling, med 3,9 prosent.

5,7 i Oslo

- Lovende, veldig lovende. Dette er ikke et blaff for Rødt. Vi har løftet oss og går inn i valgkampen på et stabilt høyere nivå på gjennomsnittsmålingene, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Bakgrunnstallene til Ipsos viser at Rødt har en oppslutning på 5,7 prosent i Oslo og 4,9 prosent i Nord-Norge, mens støtten er minst på Vestlandet (1,6) og Midt-Norge (1,3).

Ved kommunevalget i 2015 oppnådde Rødt 15 prosent i Tromsø, 10 prosent i Bodø og fem prosent i Oslo.

- Vi opplever en fantastisk medlemsvekst. De fleste som melder seg inn er født på 80-tallet eller seinere, forteller Bjørnar Moxnes.

Rødgrønt flertall

Med jevn oppslutning for Ap, SV godt over sperregrensa, og et Sp som holder høyden, er det rødgrønt flertall også denne måneden.

Til sammen får Ap, Sp og SV 90 mandater på Stortinget. MDG beholder sitt ene mandat med 3,2 prosent.

Regjeringspartiene Høyre og Frp og samarbeidspartiene Venstre og KrF kaprer 76 mandater. Høyre går tilbake fra mai til 23,1 prosent, mens Frp går tilbake til 12,8 prosent. Venstre balanserer hårfint på sperregrensa.

Arbeiderpartiet får 31,7 prosent, som ville gitt fire flere mandater i dag. Sp havner på 12,2 prosent og er mer enn dobbelt så store som ved stortingsvalget i 2013. Da fikk Sp 5,5 prosent og 10 stortingsrepresentanter. Nå kan partileder Trygve Slagsvold Vedum glede seg over ei stortingsgruppe på hele 22 representanter, hvis Sp holder formen helt til 11. september.

Støre gleder seg

Statsministerutfordrer Jonas Gahr Støre kan ta ferie med rødgrønn valgvind i ryggen.

- Det er igjen flertall for et skifte. Velgerne ønsker en Ap-ledet regjering framfor en Høyre/Frp-regjering. Målingen bekrefter at Ap ligger rundt 32 prosent. Et slikt nivå i juni er det Ap har ligget på når vi har gjort våre beste valg, sier Støre til Dagbladet.

- Så viser målingen at sperregrensa blir viktig. Her går ett sentrumsparti over, og ett under. Jeg er glad for at SV er over, og at Senterpartiet har gode tall, sier han.

Sitte på nåde

Ap-lederen mener målingen tyder på at et rødgrønt regjeringsalternativ er det mest sannsynlige.

- Men vi har en åpen dør til sentrum, sier Støre.

Han føler seg trygg på at han skal klare å samle et styringsgrunnlag.

- Men denne målingen viser igjen at vi skal være varsomme med å fasttømre det til minste detalj. Her er det verdt å la velgerne si sitt. Men Ap mener vi har det beste utgangspunktet fordi det er et flertall av velgerne som ønsker en Ap-ledet regjering. På borgerlig side er ikke Høyre/Frp-regjeringen ønsket av de to samarbeidspartiene, og vil jo sånn sett bli sittende nærmest på nåde hvis de skulle beholde et knapt flertall. Det tror jeg ikke de kommer til å gjøre, sier Jonas Gahr Støre.