Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mot katastrofe i Tadsjikistan

Hungersnød rett rundt hjørnet, advarer FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det går mot katastrofe i Tadsjikistan. Det er advarselen fra Verdens matvareprogram, som frykter konsekvensene av en rekordkald vinter og samtidig energikrise i det sentralasiatiske landet, skriver BBC News.

Det er godt under null grader i den tidligere sovjetrepublikken, men de fleste av de 7 millioner innbyggerne er uten strøm og varme og har i økende grad heller ikke mat.

- Vi ser flere og flere som bare spiser ett måltid om dagen. Og vi forventer at matsituasjonen bare blir verre og verre. Dette er allerede en nødssituasjon, sier Zlatan Milisic, Tadsjikistan-ansvarlig i Matvareprogrammet.

Lutfattig

Det lille fjellandet, som grenser til Afghanistan, Kina, Kirgisistan og Usbekistan, er Sentral-Asias fattigste land og er fra før herjet av en femårig borgerkrig mellom den Moskva-tro regjeringen og den islamistledede opposisjonen.

I tillegg til den kaldeste vinteren på fem tiår og energikrisen har matvareprisene tredoblet seg de siste månedene, delvis på grunn av stigende priser på verdensmarkedet.

En familie i landsbyen Sagdjan utenfor hovedstaden Dusjanbe forteller til BBCs reporter at de fire barna overlever på melk og ris. De nærmeste naboene har ikke engang råd til det.

Ifølge Zlatan Milisic i Matvareprogrammet begrenser ikke problemene seg til landsbygda, men strekker seg inn i byene også.

KJEMPER: Innbyggere i Dusjanbe prøver å holde sulten og kulda fra livet under den verste vinteren på fem tiår. Foto: NOZIM KALANDAROV/REUTERS/SCANPIX
KJEMPER: Innbyggere i Dusjanbe prøver å holde sulten og kulda fra livet under den verste vinteren på fem tiår. Foto: NOZIM KALANDAROV/REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Mer penger trengs for å hjelpe folket, sier Milisic.

Feilernæring

Selv i «gode» tider er titusener av tadsjikere feilernært. Nå, med rekordkulda, bruker folk alle pengene de har, på å holde seg varme.

Som om det ikke var nok, holder landet på å bruke opp sine siste energiressurser, og kan i verste fall stå overfor en total strømstans.

Halvparten av Tadsjikistans innbyggere er under 14 år, og under borgerkrigen, som startet straks landet var blitt uavhengig i 1991, ble anslagsvis 50 000 drept, mens en tiendedel av befolkningen flyktet fra landet.

Den tidligere sovjetrepublikken er helt avhengig av Russland, som har tropper stasjonert i landet, som for øvrig ligger sentralt til på narkoruta mellom Afghanistan og Vesten.

GIKK I STÅ: Vannkraftverket Sangtuda-1 er blitt satt ut av spill på grunn av ekstremvinteren i Sentral-Asia. Myndighetene setter nå sin lit til at et nytt russiskbygd kraftverk vil hindre landet fra å gå i svart.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media