Mot klart EU-ja i Irland

Ja-siden i Irland var sikker på seier i folkeavstemningen om Nice-traktaten etter klare ja-flertall i de første kretsene som er talt opp i Dublin og Meath.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den elektroniske opptellingen av sju kretser lørdag kveld viste ja-flertall som varierte mellom 56 og 73 prosent.

- Jeg tror dette resultatet i Dublin er representativt for landet som helhet, sa den irske visestatsministeren Mary Harney, som ventet et ja-flertall i Irland på omtrent 60 prosent.

I fjor avviste 54 prosent av irene Nice-traktaten, det politiske grunnlaget for utvidelsen av EU med ti land fra 2004.

Det endelige resultatet av lørdagens avstemning er ikke klart før søndag ettermiddag fordi landets øvrige 35 kretser må telles opp manuelt.

- Total seier

Stemningen er klart mer positiv for Nice-traktaten i hovedstaden Dublin enn ellers i landet. Men Conor Lenihan, parlamentsmedlem for regjeringspartiet Fianna Fail og en sentral figur på ja-siden, sier til NTB at han er sikker på å vinne.

- Dette er en total seier for ja-siden. Tallene viser helt klart at folk har snudd fra nei til ja. Dette viser at det irske folk ønsker søkerlandene i Øst-Europa velkommen inn i EU. Og det demonstrerer at det irske folk har avvist løgnene fra nei-siden om at et ja-flertall ville bety at Irland taper sin nøytralitet, sa en seierssikker Lenihan.

I hans egen valgkrets i Dublin sørvest, der han var valgkampleder, er et nei-flertall på 62 prosent fra i fjor snudd til et ja-flertall på 57 prosent.

Innrømmet nederlag

Nei-partiet Sinn Feins valgkampsjef Daithi Doolan innrømmet på sin side straks at det gikk mot nederlag da Dublin og Meath-tallene ble kjent.

- Jeg er ikke overrasket over at det går mot tap i avstemningen når man tar i betraktning at både regjeringen, flere av opposisjonspartiene, fagbevegelsen og ikke minst pressen har kjørt en massiv kampanje mot oss som representerer vanlige folk, sa han til NTB.

- Jeg regner med at ja-siden kommer til å vinne med 60 mot 40 prosent av stemmene.

Han understreket at han ville vente og se resultatet av den manuelle opptellingen søndag før nederlaget var et faktum.

Høyere frammøte

Valgdeltagelsen i de sju elektroniske kretsene var på rundt 50 prosent. TV-stasjonen RTE anslo at frammøtet for landet totalt kunne bli rundt 45 prosent.

Dette er betydelig høyere enn da irske velgere avviste Nice-traktaten i fjor. Da var frammøtet for landets som helhet 34,5 prosent, og det varierte mellom 32 og 43 i Dublin.

(NTB)

FEIRING: Ja-tilhengere feiret i natt det som går mot en seier for dem i Irland.