Mot klart flertall for ekteskap for homofile i Irland

Opptellingen har begynt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Irland venter spent på resultatet fra fredagens historiske folkeavstemning om å tillate likekjønnet ekteskap.

Opptellingen i de 43 valgdistriktene begynner først klokken 9 lørdag morgen, og de første resultatene begynner trolig å tikke inn noen timer senere.

Rundt 3,2 millioner irene kunne avgi stemme i fredagens folkeavstemning, og rapporter fra mange valglokaler tyder på høyt frammøte.

Spår ja-flertall Meningsmålingene bar på forhånd bud om et klart ja-flertall, og Irland vil i så fall bli det første land i verden der retten til likekjønnet ekteskap lovfestes gjennom en folkeavstemning.

Enkelte har imidlertid advart mot å stole for mye på meningsmålingene og har vist til at nei-siden kan ha flere tilhengere blant eldre og folk på landsbygda enn det målingene har greid å fange opp.

Katolsk motstand Alle de største politiske partiene i Irland, inkludert de konservative, støtter forslaget om å åpne for likekjønnet ekteskap, men den katolske kirken er sterkt imot.

Kirken står sterkt i Irland, der homoseksualitet var forbudt ved lov helt fram til 1993 og abort fortsatt er forbudt, så sant ikke kvinnens liv er i fare.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.