KRISE: Det kan spøke for Theresa Mays politiske framtid om valgdagsmålingene slår til, mener norsk ekspert. Foto: REUTERS / Toby Melville / NTB scanpix
KRISE: Det kan spøke for Theresa Mays politiske framtid om valgdagsmålingene slår til, mener norsk ekspert. Foto: REUTERS / Toby Melville / NTB scanpixVis mer

Mot kriseresultat for May: - Hun kommer ikke til å overleve dette

Norsk Storbritannia-ekspert spår at Theresa Mays politiske karriere kan henge i en tynn tråd.

LONDON / OSLO (Dagbladet): Valgdagsmålingen fra BBC viste i natt at Theresa May ville tape 16 seter under valget. Tap av seter er nå et faktum - De konservative mister flertallet.

Dagbladet snakket med Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder og Storbritannia-kjenner, før resultatet var klart.

Han sier valgdagsmålingen «meget overraskende».

- De sier på BBC og Sky at de ikke kan tro det. Men vi må nesten forholde oss til det, sier Mustad, som er i London for å følge valget, til Dagbladet.

- Fiasko

Han sier den største overraskelsen er nedgangen til May og De konservative, noe som også henger sammen med framgangen til Labour.

Om valgdagsmålingen skulle vise seg å holde vann, noe den stort sett har gjort ved de siste parlamentsvalgene i England, vil De konservative få 314 seter mot dagens 330. Flertallet i parlamentet er 326 seter.

Labour får ifølge målingen 266 seter i parlamentet, 37 flere enn de har i dag.

Ifølge BBCs prognoser som ble presentert like før klokka 04, får De konservative 322 seter i parlamentet. Mens Labour får 261. Førstnevnte parti mangler derfor bare fire seter for å sikre flertallet.

Dette er en overraskende kombinasjon, mener Mustad.

- Den største fiaskoen er for May, som bryskt og friskt utlyste nyvalg for å styrke mandatet. Hun kommer ikke til å overleve dette, sier Mustad.

- Dette er et tap

- Så dersom dette blir valgresultatet kan det spøke for Mays politiske karriere?

- Det er jo for tidlig å konkludere, men all historie viser at partiet ikke kan leve med ledere som er tapere. De er knallharde med de som taper, og dette er et tap, fastslår Mustad.

Og Mustad er ikke alene om å omtale dette som et tap for May.

- Dersom det stemmer, vil det være katastrofalt for Theresa May, sier tidligere finansminister for De konservative, George Osborne til ITV.

Skulle valgdagsmålingen slå til vil meningsmålere ha undervurdert Labour sterkt før i dag. Men, det er verdt å merke seg at valgdagsmålingen i 2015 viste 315 seter til De konservative, mens de endte med 330.

- Jordskjelv

Dersom resultatet fra valgdagsmålingen stemmer vil Labour (266), SNP (34) og Liberaldemokratene (14) ha like mange seter i parlamentet som De konservatives 314. I teorien kan de da etablere en mindretallsregjering.

Sorbritannia-kjenner Øivind Bratberg mener at ut fra valgdagsmålingene kan det ikke utelukkes at Labour-leder Jeremy Corbyn ender som statsminister.

- Vi må avvente resultatene, men ut fra valgdagsmålingene er det mulig å se for seg en mindretallsregjering fra Labour med parlamentarisk støtte fra en regnbuekoalisjon, sier Bratberg til NTB.

Han sier at for Corbyn ser det ut som om resultatet blir langt bedre enn forventet. Ifølge valgdagsmålingen får Labour 266 seter i Underhuset, opp 34 fra 2015. De konservative ligger an til å miste sitt flertall og går tilbake med 17 representanter til 314.

- Hvis valgdagsmålingen stemmer, er dette et jordskjelv, sier Bratberg til NTB. Han mener at det kan føre til en maktkamp i Det konservative partiet.

Liberaldemokratene sier likevel at det ikke er aktuelt å gå inn i noen regjeringskoalisjon, verken med de konservative eller Labour.

- Den politiske avstanden er for stor, sier Liberaldemokratenes president Sarah Brinton til Sky News.

Er avstanden den samme i år, vil De konservative likevel ende med flertall. Skulle den vise seg å være helt rett, er nok BBC-profil og fotballegende Gary Lineker inne på noe når han tvitrer:

«Jeg tror Theresa May har vunnet prisen for årets selvmål».