Status en uke før valget:

Mot krisevalg for Ap og Høyre - rammes av grønn bølge

Velgerne snur ryggen til styringspartiene, mens Senterpartiet og MDG ligger an til historisk gode valg ei uke før valget.

VELGERFLUKT: Ap-leder Jonas Gahr Støre og Høyre-leder Erna Solberg har begge mistet 15 prosent av velgerne sine de siste seks månedene før valget. Her fra da duoen sparket i gang valgkampen med duell på Blå ved Akerselva i Oslo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VELGERFLUKT: Ap-leder Jonas Gahr Støre og Høyre-leder Erna Solberg har begge mistet 15 prosent av velgerne sine de siste seks månedene før valget. Her fra da duoen sparket i gang valgkampen med duell på Blå ved Akerselva i Oslo. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Ap og Høyre er rammet av det vi kaller fragmentering. Det er nå et marked for partier og politikere som tar klare og radikale standpunkter i enkeltsaker, sier statsviter og valganalytiker Svein Tore Marthinsen.

Fragmenteringen går tydelig fram når man ser snittet av målingene det siste halve året.

Alt er ikke svart for Arbeiderpartiet. De ligger an til å beholde makten i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø, og de kan ta makten fra Høyre i Stavanger i det som ligger an til å bli en valgthriller.

Men Arbeiderpartiet opplever samtidig en historisk velgerflukt. Hvis ikke noe snur den siste uka før valgdagen, har Arbeiderpartiet aldri gått mer tilbake i et valg.

Noensinne.

MISTER VELGERE: Ap-leder Jonas Gahr Støre. Her på vei fra Ottestad samfunnshus etter folkemøtet mandag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MISTER VELGERE: Ap-leder Jonas Gahr Støre. Her på vei fra Ottestad samfunnshus etter folkemøtet mandag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ap-stupet

Arbeiderpartiet fikk 33,0 prosent i 2015. På snittet av alle kommunevalgmålinger de siste fem ukene får partiet 24,0 prosent - en nedgang på 9 prosentpoeng. Og nesten enda verre: Fallet er stabilt over de siste månedene.

- Arbeiderpartiet havner mellom flere stoler. De klarer ikke å være så radikale og sterke på det Senterpartiet kaller sentralisering, men de prøver å markere en viss motstand. De prøver å fronte miljø, men er ikke i nærheten av MDG. På akse etter akse havner Ap i en mellomposisjon, sier Marthinsen.

Hvis det skulle være noen trøst for Ap-leder Jonas Gahr Støre, er situasjonen også alvorlig for Høyre og Erna Solberg. De store partiene klarer ikke å vinne velgerne på de store politiske vekkelsene.

- Høyre har det samme problemet. Samtidig kan de mobilisere den siste uka. Det virker som mange velgere har satt seg på gjerdet. Det er mulig å hente dem ned, sier Marthinsen.

OPPHETET DEBATT: Moxnes påstår at Listhaug tjener rundt 1,4 millioner som statsråd. Hun slår umiddelbart tilbake. Vis mer

Ap: - Positiv tendens

Partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeiderpartiet er tydelig på at målingene ikke er gode nok, men ønsker ikke å gi noe prosenttall for hva som er akseptabelt for partiet.

- Vi har sett en positiv tendens de siste dagene, så jeg har troa på at vi vil løfte oss i sluttspurten. Vi har selvsagt ambisjoner om å gjøre det bedre enn vi ligger an nå, skriver Stenseng i en e-post, som innrømmer at Ap ikke alltid har de enkleste løsningene, men at de har de beste løsningene.

- Hvilken enkeltsak vil dere løfte den siste uka?

- En best mulig eldreomsorg, ikke en billigst mulig. Jeg frykter massiv privatisering, dårligere eldreomsorg og svekkede arbeidsrettigheter for ansatte, dersom Høyre vinner makten i flere kommuner. Derfor er det så viktig med flest mulig Arbeiderparti-styrte kommuner i dette valget, skriver Stenseng.

Protestvalg

Johan Giertsen er professor i juss ved Universitetet i Bergen og driver på hobbybasis nettstedet Poll of Polls. Det er tall nettstedet har satt sammen som forteller at Ap- og Høyre-fallet har vært stabilt gjennom flere måneder.

Giertsen setter tre overskrifter på de tendensene han ser i velgermassen ei uke før valget: Polarisering, demobilisering og protestvalg.

- Protestvalg har gjerne den effekten at mange blir sittende hjemme. De store partiene sliter med lojaliteten, hvis det fortsetter inn mot valget får du et protestvalg. Dette rammer de store partiene hardest, sier Giertsen, og ser den samme fragmenteringen Marthinsen snakker om.

- Sentralisering, klima og bompenger er de tre store mobiliserende sakene. Dette gir seg også utslag i lister i mange kommuner som det store flertall av det norske folk vil være ukjent med, for eksempel By- og bygdelista i Hamar. Partier med en eller få saker, enten det er klima, bom eller andre lokale saker, får stor oppslutning, sier Giertsen.

Løper til Sp og MDG

I mars - for et halvt år siden - hadde Arbeiderpartiet og Høyre henholdsvis 28,1 og 25,5 prosent i snitt på målingene over de siste fem ukene. Ei uke før valget har Arbeiderpartiet gått ned 4,1 prosentpoeng til 24,0 og Høyre ned 4,2 prosentpoeng til 20,5 på snittet de siste fem ukene.

Arbeiderpartiet har det siste halve året mistet 15 prosent av velgerne sine, mens 16,5 prosent av velgerne som i mars sa de ville stemme Høyre har forsvunnet.

Hvor går velgerne? De som ikke har hoppet opp på gjerdet, beveger seg i brede strømmer til Senterpartiet og MDG som har gått opp henholdsvis 3,4 og 2,3 prosentpoeng til 14,9 og 7,1 prosent.

Med mindre noe dramatisk skjer den siste uka inn mot valgdagen, vil både Senterpartiet og MDG gjøre sine beste lokalvalg noensinne. Senterpartiets eneste valgresultat som kan matche 15 prosent er 1993 - midt i EU-striden.

Sp med maktnøkkelen

For et halvt år siden var Arbeiderpartiet fortsatt Troms og Finnmarks største parti, selv om et snitt på målingene på 25,0 prosent er historisk lavt. Ei uke før valget har Senterpartiet gått forbi og er landsdelens største parti med 24 prosent, mens Ap har falt til 22,5 prosent.

- Senterpartiets framgang er en bred front i hele Norge. De går fram over hele fjøla. Den kampen om tredjeplassen blant partiene, som det var en viss spenning rundt for noen måneder siden, er avgjort, sier valganalytiker Svein Tore Marthinsen, og viser til at Frp lenge har vært landets største parti, men nå er fullstendig parkert av Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet.

- Det er oppskriften på valgsuksess det Senterpartiet nå gjør. De har veldig høy lojalitet blant egne velgere, samtidig trekker de masse velgere fra Ap og andre partier. De har vært den tydeligste motstemmen mot reformene regjeringen har satt i gang og er antielitistiske, sier Marthinsen.

Senterpartiet er på rødgrønn side nasjonalt, men er mye friere til å samarbeide mot Høyre i lokalpolitikken.

- Senterpartiet vil sitte med maktnøkkelen og sitte i vippeposisjon veldig mange steder etter 9. september, sier Svein Tore Marthinsen.