- Mot Libya-enighet i NATO

NATOs medlemsland er i ferd med å nærme seg en enighet om rollefordelingen i militæroperasjonen i Libya.

KREVENDE: Det har vært krevende også for koalisjonen bestående av Frankrike, USA og Storbritannia, med statslederne Sarkozy, Obama og Cameron, å koordinere det som skjer av aksjoner og angrep. Foto: AP/Daniel Ochoa de Olza/Scanpix
KREVENDE: Det har vært krevende også for koalisjonen bestående av Frankrike, USA og Storbritannia, med statslederne Sarkozy, Obama og Cameron, å koordinere det som skjer av aksjoner og angrep. Foto: AP/Daniel Ochoa de Olza/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det forteller kilder med inngående kjennskap til den intense møtevirksomheten som pågår bak lukkede dører i NATO-rådet.

NATO-rådet samles til et nytt møte klokka 15.00 i ettermiddag.

- Det er oppnådd konsensus om alle punktene, bortsett fra på ett område. Det håper vi å kunne rydde av veien i dag, sier en kilde til Dagbladet.

Selv innad i den såkalte koalisjonen bestående av Frankrike, Storbritannia og USA, skal det være krevende å koordinere det som skjer av aksjoner og angrep.

- Nå er det tre parallelle og nasjonale kommandolinjer som brukes, sier en kilde. Ett av spørsmålene som nå diskuteres i NATO, er om NATO skal låne ut deler av sin kommandostruktur for å bidra til sterkere og forbedret koordinering mellom de ulike medlemslandene som deltar eller planlegger å delta i den pågående militæraksjonen mot Libya.

Strid om NATOs rolle Men det har vært sterk strid innad i forsvarsalliansen om NATOs rolle. Fredag, bare få timer etter det historiske vedtaket i FNs sikkerhetsråd torsdag kveld, norsk tid, ønsket NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen at NATO skulle lede militæroperasjonen. Det sa flere store medlemsland nei til, fordi de mente det ville gi helt feil signaler til den arabiske verden. Støtten fra den arabiske verden var helt avgjørende for vedtaket i FN.

Siden fredag har NATOs råd vært samlet størsteparten av dagen både lørdag og søndag, for å prøve å stake ut veien videre. Lørdag var det også en styrkegenereringskonferanse ved NATOs militære hovedkvarter SHAPE i Mons i Belgia.

At NATO nå nærmer seg en enighet om hvordan rollefordelingen blir, betyr neppe at NATO får en formell rolle, men at medlemslandene blir enige om hvordan rollefordelingen skal være og hvordan koordineringen skal foregå.

- Avventer drøftelsene Det betyr også at Norge begynner å nærme seg en beslutning om hva de norske jagerflyene skal ha som oppgaver, og hvilket lands kommando de seks jagerflyene skal sortere under. Det må også lages såkalte engasjementsregler, rules of engagement (ROE).

Dette arbeidet pågår for fullt ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) på Reitan i Bodø.

Oberstløytnant John Inge Øglænd, som er pressetalsmann for forsvarssjefen, uttalte til Dagbladet i går at Forsvaret avventer drøftelsene i NATOs råd før Norge konkluderer endelig i forhold til engasjementsregler.

- Det er ikke noen endring på statusen her, i forhold til den samtalen vi hadde i går, sier Øglænd.

- INGEN ENDRING: Oberstløytnant John Inge Øglænd (t.v.), som er pressetalsmann for forsvarssjefen, uttalte til Dagbladet i går at Forsvaret avventer drøftelsene i NATOs råd før Norge konkluderer endelig i forhold til engasjementsregler. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
- INGEN ENDRING: Oberstløytnant John Inge Øglænd (t.v.), som er pressetalsmann for forsvarssjefen, uttalte til Dagbladet i går at Forsvaret avventer drøftelsene i NATOs råd før Norge konkluderer endelig i forhold til engasjementsregler. Foto: Heiko Junge / SCANPIX . Vis mer