Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mot løsning for ny opera

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Kulturminister Anne Enger Lahnstein åpner nå for en løsning på den politiske krisen som oppsto da Stortinget i fjor ikke maktet å samle et tilstrekkelig flertall for plassering av et nytt operabygg i Oslo. Ifølge hennes uttalelser til Dagbladet i går, legger hun ingen spesiell prestisje i det som åpenbart fortsatt er hennes førstevalg, nemlig Vestbane-tomta. Det viktigste er at vi får en opera, uttaler hun.
  • Fortsatt vil valget stå mellom tre alternativer: Vestbanen, Bjørvika og Folketeaterbygningen på Youngstorget. Den siste bør man under alle omstendigheter se bort fra. Men alle tre vil være bedre utredet enn sist, slik at de uklarhetene som skapte usikkerhet om Bjørvika-alternativet, forhåpentlig vil være ute av verden. Samtidig vil forslaget fra regjeringen også inneholde konkrete kostnadsrammer og framdriftsplaner, også for det langt mer kompliserte Bjørvika-alternativet.
  • Slik later det til at kulturministeren legger opp til et løp som gjør det mulig å skjære over den knute som knøt seg da Arbeiderpartiet valgte å satse å Bjørvika-alternativet sist saken var oppe. Dersom det virkelig er så at et flertall på Stortinget er innstilt på å reise et nytt operabygg, kan ikke partene lenger løpe fra ansvaret for å sikre et flertall for det ene eller andre alternativet. Noen må gi seg i andre omgang, og Lahnstein antyder at selv regjeringen vil være innstilt på å vurdere en rekkefølge for alternativene.
  • Kulturministeren fortjener all honnør for en slik vilje til å legge vekk all prestisje i saken. Hvis Oslo kommune er innstilt på å satse penger for å legge til rette vilkårene for en byutvikling i Bjørvika, vil utvilsomt området egne seg godt for et operahus. Samferdselsminister Odd Einar Dørum har tidligere signalisert at han ønsker å bidra til en trafikkløsning i området. Dermed vil Bjørvika framstå som et reelt alternativ til Vestbane-tomta, og landet kan begynne å se fram til et tidsmessig operabygg ikke altfor langt inn i det neste årtusen.