Møt nazisten som hoppet av

Svenske Tobias Malvå-Weikel var i mange år en av Sveriges fryktede nynazister. Han er dømt for å ha truet flere politikere på livet. Men så hoppet han av. Les svarene fra dagens nettmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag lever han under nytt navn, og har et nytt liv. Etter at de fire nasjonalavisene i Sverige avslørte 62 nynazister med navn og bilde bestemte han seg for å endre livet sitt. Høsten 1999 hoppet han av.

Før det hadde han sendt drapstrusler til flere politikere med bilde av seg selv holdende på et automatvåpen.

Han ble med i organisasjonen Exit, som fungere som et sikkerhetsnett for nynazister, og andre høyreekstreme. Der kan de som ønsker seg ut av sirkelen av vold og hat søke tilflukt, og få snakke med gamle kompiser fra nazimiljøene som har valgt en annen vei. Nå har han startet sin egen avdeling i Helsingborg, og han forteller om veldig bra resultater.

- Vi har veldig mange som vil hoppe av. De fleste blir bare dratt inn i nazimiljøet fordi de ikke har så mange andre ting å holde på med. De fleste blir fristet av festingen, musikken, volden og de tingene. De har egentlig ikke noen ideologisk forankring å snakke om. Det er alt for mye hat. Man klarer ikke å se personene bak ansiktene. Menneskene blir borte, sier Malvå-Weikel til Dagbladet.no.

Holmlia

- Det kunne skjedd hvor som helst. Her i Sverige har det vært flere rasistisk-motiverte drapssaker, og nå har det altså skjedd i Norge. Jeg hadde selv havnet i den situasjonen hadde ikke jeg hoppet av, sier Malvå-Weikel.

Han er overrasket over at det ikke finnes noen organisasjon lik Exit i Norge.

- For mange er det veldig tungt å komme seg ut av miljøene. Det er liksom det eneste man har. Man snakker om å forlate sine søstre og brødre. Jeg er nå veldig glad for at jeg kom meg vekk. Veldig glad. Det er så utrolig mye hat i nazistmiljøet. Man hater alle. Jøder, svarte, motstandere av saken... absolutt alle, avslutter Tobias Malvå-Weikel.

Svenske Expressen skrev i fjor sommer at rundt organisasjonen Exit har hjulpet 80 medlemmer av nynazistiske organisasjoner ut av nazi-miljøet. Har du spørsmål om Exit kan du sende en mail til exitskane@hotmail.com eller ringe 004642219905.

<B>NAZIST:</B> Lenge var han en av sveriges mest fryktede nazister. - Det er et under at jeg ikke har tatt livet av noen, sa han til Expressen i fjor høst.