Mot nederlag for Bush i FN

USA og Storbritannia går mot nederlag dersom de forsøker å legge fram en ny FN-resolusjon som åpner for krig mot Irak, skriver The Guardian.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

London-avisen har gjennomført en rundspørring blant Sikkerhetsrådets medlemmer, og funnet at bare Spania og Bulgaria vil støtte en slik amerikansk-britisk resolusjon.

De øvrige 11 medlemslandene vil enten stemme imot en resolusjon som åpner for bruk av militærmakt mot Irak, eller avstå fra å stemme.

Ni stemmer

Ni stemmer trengs for å få vedtatt en resolusjon i Sikkerhetsrådet. Et vedtak forutsetter også at ingen av de fem faste medlemsland benytter seg av vetoretten, noe både Frankrike og Russland har antydet at de kan komme til å gjøre.

USA og Storbritannia ønsker at en ny Irak-resolusjon skal vedtas innen utgangen av februar, før lederen for FNs våpeninspektører Hans Blix rapporterer tilbake til Sikkerhetsrådet 1. mars.

Storbritannia leder arbeidet med å utarbeide en ny resolusjon, men har ifølge The Guardian innsett at de ikke vil få flertall for en resolusjonstekst som anklager Irak for brudd på FNs siste resolusjon og autoriserer krig.

Vage formuleringer

De britiske FN-diplomatene jobber derfor med et resolusjonsutkast som inneholder mer vage formuleringer, der Irak blir gitt en kort frist - kanskje så lite som 48 timer - til å etterkomme spesifikke krav. Innebygd i resolusjonsteksten vil det også være vage formuleringer som kan åpne for militær maktbruk.

- Den neste resolusjonen vil tenne lunta. Det vil være en kort lunte, en som bare positive handlinger fra Iraks side vil kunne bidra til å slukke, sier en FN-kilde til The Guardian.

Tror Frankrike avgjør

Storbritannia har angivelig innsett at de aldri vil få Tyskland og Syria med på noen resolusjon som åpner for krig, men håper i det lengste å få Pakistan, Agola, Kamerun, Guinea, Mexico og Chile over på sin side.

Kina og Russland ønsker at våpeninspektørene skal fortsette sitt arbeid, men vil neppe utfordre USA ved å benytte seg av vetoretten, tror de britiske diplomatene.

Frankrike vil dermed avgjøre, og den britiske regjeringen frykter at slaget er tapt, skriver The Guardian.

(NTB)