Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mot nederlag for Kristin

Det går mot flertall mot partiledelsens vedtak om å støtte NATOs bombing i Serbia og Kosovo. Dermed kan SV-leder Kristin Halvorsen gå på ett av sine største politiske nederlag, som kan koste henne jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landsmøtets første dag ble preget av harde sammenstøt mellom partilederen og stortingsrepresentant Hallgeir H. Langeland.

Hans motinnlegg til lederens innledning, provoserte så sterkt at Halvorsen utenfor salen sa at Langeland kunne forberede seg på å overta.

13 forslag

Av de 13 forslagene som er innlevert, er det ett som støtter partiledelsens syn, og som til og med oppfordrer NATO til å sette inn bakkestyrker.

- Dersom et slikt forslag blir vedtatt, betyr det splittelse av partiet. Det må alle som leker med tanken om å stemme for et slikt forslag ta inn over seg, ble det sagt i debatten.

Et forslag etter Langelands linjer vil derimot bli oppfattet som mer enn kritikk av partiledelsen.

Hans innlegg ble tolket som om han mener det er NATO som har ansvaret for den etniske rensingen i Kosovo, ikke Milosevic.

Et forslag som gir uttrykk for et slikt syn, vil trolig føre til at Halvorsen går av.

Skarp, ikke uforsonlig

Debatten i dag var til tider følelsesladet og skarp, men ikke uforsonelig. Det er de flestes håp at partiet skal leve med uenighet, og kanskje komme styrket ut av striden.

- Vi kan klare å samle oss til at dette kan bli en positiv sak for partiet, hvis vi legger oss i selen, sa nestlederkandidat Inge Ryan, etter først å ha kommet med hard kritikk av saksbehandlingen i partiet.

Han var skarp i ordbruken fordi ledelsen ikke hadde klarert sitt syn med landsstyret.

- En slik behandlingsmåte finner vi oss ikke i en gang til. Landsstyret burde vært kontaktet i en slik vanskelig og følsom sak, sa han, og tildelte ledelsen gult kort - men han holdt det røde i lomma.

Langeland-Halvorsen

De to store motpolene på landsmøtets første dag ble partileder Kristin Halvorsen og Hallgeir H. Langeland.

Halvorsen sto fast på sitt syn, men la ikke skjul på at hun hadde vært i stor tvil. Til sist ble det forholdene for kosovoalbanerne som ble utslagsgivende. Nødretten ble for henne viktigere enn folkeretten.

Langeland gikk sterkt imot hennes syn. Han slo bombastisk fast at det ikke finnes noe folkerettslig mandat for å bombe, og at bombingen bare gjør det verre for sivilbefolkningen i Kosovo.

De fleste andre som hadde ordet i debatten var mer forsonlig, og det var også støtte for ledelsens syn.

Det viktigste for det store flertallet på landsmøtet, ser ut til å være og finne en vei der SV kan bidra til å finne løsninger for hva som kan skje i Kosovo for å hindre sivilbefolkningens lidelser.

(NTB)