Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mot nei i Danmark

Det går mot et nei til euroen i dagens folkeavstemning i Danmark. - Et dansk nei kan åpne for et nytt nasjonalt kompromiss for Norge i EU-saken, sier utenriksforsker Christian- Marius Stryken til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Megafons prognose for dansk TV2 offentliggjort klokken 15.30 viste at nei-siden ligger an til å vinne med 52,2 prosent mot 47,8 prosent ja-stemmer. Valglokalene stenger klokken 20.

- Målingen har et markant utslag for en side. Nei-siden ligger fem prosent foran, og med en feilmargin på tre prosentpoeng gir denne målingen en rimelig grad av sikkerhet, sier Stryken til Dagbladet.no. Stryken er forsker ved Dansk Utenrikspolitisk Institutt, og følger avstemningen i København.

Oppmøtet for årets avstemning, den sjette i rekken siden 1972, ser ut til å bli mye høyere enn avstemningen om Amsterdam-traktaten i 1998. Da avga 76,2 prosent stemme. I år ser deltagelsen ut til å havne på hele 80,5 prosent.

- EU er en så viktig del av dansk innenrikspolitikk at danskene lar seg moliblisere gang på gang. En felles valuta er også en meget sterk symbolsak som lettere setter følelsene i sving enn de mer abstrakte spørsmålene EU-debatten ofte ender opp i, sier Stryken.

Nytt nasjonalt kompromiss

Stryken tror at et dansk nei paradoksalt nok vil kunne være til hjelp for den norske ja-siden.

- Et nei vil neppe være noen boost for ja-siden i Norge, men vil allikevel kunne åpne for en ny situasjon i norsk EU-debatt. Norge trenger nemlig en ny kompromissløsning i EU-debatten de neste ti årene slik EØS var det på nittitallet. Et dansk nei vil gjøre det lettere å finne en slik løsning.

Stryken ser for seg en stemmeseddel i en framtidig norsk EU-avstemning med tre valg i stedet for to, «Nei», «Ja, men uten euro», og «ja, og med euro».

Starter ikke kjøret nå

Men norsk ja-side er ikke klar til å starte noe hardkjør for norsk EU-medlemsskap nå, selv om det skulle ende med et dansk ja til euro i kveld.

- Et dansk ja vil være en oppmuntring for ja-siden, men vil ikke få noen vesentlig betydning for Norge, sier Europabevegelsens Gunnar Bolstad til Dagbladet.no fra København.

NHOs Kristin Clemet er også i kongens by for å følge avstemningen.

- Jeg tror ikke et ja umiddelbart vil bety så mye for EU-debatten i Norge. Men på sikt vil det jo ha betydning hvorvidt alle EU-landene blir medlemmer av valutaunionen eller om det blir et mer variert EU, sier hun til Dagbladet.no.

Men dere ruller ikke ut kanonene og millionene hvis det blir ja?

- Nei, ikke NHO ihvertfall.

- Norske forhold betyr mest

EU-spåmann Ottar Hellevik i MMI tror et dansk ja til euroen i kveld vil bety lite for den

norske EU-debatten. Et nei kan derimot gjøre norsk EU-medlemsskap mer uaktuelt.

- På starten av nittitallet var det jo ja-flertall i Norge. Det danske nei til Maastricht i 1992 bidro til en økning i motstanden mot EU i Norge som hadde stor betydning for nei'et i 1994. Det danske ja året etter fikk ikke den samme innvirkning på norske velgere, sier han til Dagbladet.no.

Hellevik mener at til nå er det først og fremst interne norske forhold som styrer norske velgeres EU-standpunkt.

- Renteoppgang og økonomisk usikkerhet styrker ja-siden, oppgangstider gir nei.

Nei-flertall i Norge

Også norske velgere heller nå mot nei. Etter tre måneder med sammenhengende ja-flertall i Din Mening/Norsk statistikks meningsmålinger for avisa Nationen viser august-målingen at nei-siden ligger 8, 5 prosent foran ja-siden.

- Jagland og ja-siden håpet vi var inne i et varig stemningsskifte, men det er vi altså ikke, sier valgforsker Bernt Aardal til Nationen.