BESLAGENE ØKER: Det går mot ny rekord for GHB-beslag i Norge. Her håndterer en tolloverinspektør med et beslag fra 2007 av det som trolig er GBL - råstoffet som brukes til å lage GHB.
Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
BESLAGENE ØKER: Det går mot ny rekord for GHB-beslag i Norge. Her håndterer en tolloverinspektør med et beslag fra 2007 av det som trolig er GBL - råstoffet som brukes til å lage GHB. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Mot ny rekord for GHB-beslag i Norge

Beslag av det narkotiske stoffet GHB har økt kraftig i Norge i år. Folkehelseinstituttet har også påvist GHB i overraskende mange blodprøver tatt av bilførere mistenkt for kjøring i påvirket tilstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Første halvår av 2011 er GHB/GBL det narkotiske stoffet i Norge som har størst økning både i antall beslag og mengde sammenlignet med samme periode i rekordåret 2010.

Antall beslag har økt med 27 prosent, og antall liter som er beslaglagt har økt med 28 prosent. Selv om GHB/GBL utgjør en liten del av de totale narkotikabeslagene, vekker utviklingen bekymring.

- Vi har å gjøre med et stoff som lett kokes sammen på hobbyrommet eller i en kjeller et sted, der det er umulig å vite innholdet av GHB i blandingen. Dermed er det marginale forskjeller i dosering som skal til for at det blir livstruende overdose, og vi har ikke noen motgift, sier avsnittsleder Vegard Sandland ved Narkotika, uro og vinning ved Stavanger politistasjon til NTB.

I fjor ble blodprøver fra bilkjørere for første gang sjekket rutinemessig for GHB. Resultatene viste at 3 prosent av prøvene fra førere mistenkt for kjøring i ruspåvirket tilstand inneholdt GHB.
(NTB)