Mot ny UMTS-runde

Dersom Telia og Tele2 innleder samarbeid om UMTS i Norge vil dette trolig frigjøre en svært ettertraktet UMTS-lisens.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Telia og Kinnevik-kontrollerte NetCom AB opplyste i går at de to selskapene har innledet samarbeid om svenske UMTS-utbygging. Under lisenstildelingen i Sverige i desember ble NetCom tildelt en lisens, mens Telia ikke nådde opp i konkurransen.

Her i Norge eier Telia NetCom ASA, mens Kinnevik er representert gjennom Tele2, og som Finanskanalen antydet i går kan det nå gå mot et tilsvarende samarbeid mellom Telia og Kinnevik i Norge.

Aftenposten skriver i dag at dersom de blir samarbeid mellom NetCom og Tele2 i Norge vil en av disse etter alt å dømme måtte levere inn sin UMTS-lisens, mens taperne får prøve seg på nytt.

Ekspedisjonssjef Eva Hildrum i Samferdselsdepartmentet opplyser til avisen at departementet til nå ikke har fått noen henvendelser om et slikt samarbeid i Norge.

Hildrum bekrefter at det i de norske konsesjonsvilkårene er tatt høyde for hva som skal skje om lisensinnehavere slår seg sammen. Dersom et samarbeid blir såpass omfattende at en i praksis får 3 UMTS-lisenser fremfor 4 uavhengige lisenser, vil det bli åpning for en av taperne.

Taperne i den norske UMTS-tildelingen var Orange-konsortiet med blant annet Schibsted på laget, Tele1 Europe og et konsortium ledet av Orkla.

Ifølge Aftenposten er det imidlertid ingen automatikk i at en av disse kan rykke opp til en eventuell ledig UMTS-lisens. Samferdselsdepartement rangerte heller ikke taperne da lisensene ble tildelt.

Denne saken er produsert i samarbeid med Finanskanalen.