Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mot ny valgomgang i Brasil

De foreløpige resultatene etter valget i Brasil søndag tyder på at det kan bli en andre valgomgang mellom president Luiz Inacio Lula da Silva og den sentrumsorienterte Geraldo Alckmin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

São Paulo (NTB-Reuters-AFP): De foreløpige resultatene etter valget i Brasil søndag tyder på at det kan bli en andre valgomgang mellom president Luiz Inacio Lula da Silva og den sentrumsorienterte Geraldo Alckmin.

Da 80 prosent av stemmene var talt opp ledet Lula over sin hovedmotstander Alckmin med 49,6 prosent mot 40,6 prosent av stemmene.

President Lula trenger over 50 prosent av stemmene for å unngå en ny valgomgang 29. oktober.

Valgtjenestemenn opplyser at resultatet fra 70 prosent av stemmene eller mer viser en representativ nasjonal trend.

Det så lenge ut til at den 60 år gamle tidligere skopusseren og fagforeningsaktivisten Lula skulle få over halvparten av stemmene allerede i første valgomgang. Men en korrupsjonsskandale rett før valget kan ha bremset oppslutningen.

To meningsmålinger søndag tydet på at oppslutningen om Lula ville falle under 50 prosent.

For to uker siden ble det avslørt at folk i kampanjen for gjenvalg av Lula hadde forsøkt å kjøpe opplysninger som kunne brukes til skittkasting mot Alckmin. Sentrum-høyrefløyen var ikke sene om å minne om at presidentens folk tidligere er blitt anklaget for korrupsjon.

Inntil avsløringene i midten av september hadde Lula vært på stø kurs mot gjenvalg allerede i første runde. Landets økonomi er styrket, fattige brasilianere har under Lulas ledelse fått bedre levekår, men de velstående murrer mot mannen de kaller en oppkomling.


Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva kommer for å avgi stemme i Sao Bernardo do Campo utenfor storbyen São Paulo søndag. Lula så lenge ut til å være sikret gjenvalg allerede i den første valgomgangen søndag, men anklager om snusk har svekket hans stilling og ført til tvil om ville greie dette. I så fall blir det en ny omgang mellom Lula og hans nærmeste utfordrer 29. oktober.

(©NTB)