Mot nyrettssak for Per

SKIEN FENGSEL (Dagbladet): Dødsboet etter Kristian og Marie Orderud har nå bestemt hvem som er arvinger til Orderud gård. Sannsynligvis går det mot en ny rettssak, der Per Orderud må møte sine egne slektninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har hele tida ansett gården som min. Det kan det ikke være noe som helst tvil om. Jeg vil ikke gi fra meg Orderud gård til noen, sier Per Orderud til Dagbladet.

Odelsgutten er fast bestemt på at han er den rettmessige eier av gården på Sørumsand, men den kompliserte arvestriden er ikke så enkel.

Dødsboets avgjørelse gjør den intrikate arvestriden om Orderud gård litt mindre komplisert. Likevel er det fortsatt en rekke ubesvarte spørsmål, og det kan ta årevis, kanskje opptil ti år, før striden er avklart.

Kan få gården

Per Orderud mistet arveretten da han ble dømt for trippeldrapet, men kan likevel sitte igjen med familiens livsverk. Nå har dødsboet bestemt hvem som er arvinger:

  • En bror etter Kristian Orderud.
  • Fire brødre og to søstre etter Marie Orderud.
  • Fem nieser og fire nevøer av Kristian Orderud.

- Vi har bestemt at både slekta til Kristian og Marie er arvinger. Disse 16 har nå fått en frist til 18. oktober til å uttale seg om dette spørsmålet, sier dødsboets styrer, advokat Christian Lundin.

Strid om gården

Per Orderud og faren, Kristian, var i strid om gården da drapene skjedde i pinsen 1999. Den sivile saken ble stoppet i påvente av avgjørelse i trippeldrapssaken.

Nå går det mot en ny sak i lagmannsretten i striden om gården. Forutsetningene er at minst én av de som dødsboet har avgjort skal arve Kristian og Marie, vil at familiestriden skal gå videre i rettsapparatet.

- Først må arvingene avgjøre hvem som er arvinger, så må arvingene uttale seg om de vil føre tvisten videre. I så fall blir det en sak i lagmannsretten, der dødsboet representerer Kristian Orderud - og der Per Orderud er motpart, sier Christian Lundin.

- Fornuftig avgjørelse

Per Orderuds fetter, Harald Orderud, mener at dødsboet har kommet fram til en fornuftig avgjørelse. Harald Orderud snakker på vegne av sin far Hans, som er en av de seksten arvingene.

- Jeg håper at de 16 som er arvinger, klarer å enes om hvordan dette skal håndteres videre. Personlig mener jeg at arven bør plasseres i et minnefond, sier Harald Orderud.

Han er glad for at dødsboet har kommet fram til en løsning der de ikke tar stilling til hvem av Marie, Kristian og Anne Orderud Paust som døde først.

- Jeg hadde opplevd det som uverdig dersom man hadde avgjort arverekkefølgen etter slike kriterier, sier Orderud.

Jostein Rønaas er sønn til et av Marie Orderuds seks gjenlevende søsken. Han opplyser til Dagbladet at familien nå skal diskutere saken.

- Slektningene til Marie har sett på Per som den rettmessige eier av gården, men hva slektningene nå gjør - etter dødsboets avgjørelse - må vurderes, sier Rønaas.

Det er videre en rekke scenarier som kan utspille seg. Dersom de 16 Orderud-arvingene er uenige om hvem som er arvinger, må de møte hverandre i skifteretten.

Tenker på gården

Per Orderud er klar i sin dom angående nye rettssaker om gården.

- Gården er min. Jeg vil ikke snakke om en ny rettssak. Jeg mener også at kårboligen ikke bør rives. Jeg har tenkt mye på gården siden jeg ble pågrepet og siktet, sier Per Orderud.

Han raser også mot måten fetter Harald Orderud sto fram i media på.

VIL HA GÅRDEN: Per Orderud nekter å gi fra seg Orderud gård. - Gården er min. Jeg vil ikke snakke om en ny rettssak, sier han fra Skien fengsel.