RAMMES AV NYTT FINANSSJOKK: Den lille vestlandskommunen Bremanger tapte 100 mill. på Terra - 39 mill. kan være borte i ny investeringsblemme.    Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
RAMMES AV NYTT FINANSSJOKK: Den lille vestlandskommunen Bremanger tapte 100 mill. på Terra - 39 mill. kan være borte i ny investeringsblemme. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Mot nytt finans-sjokk i Terra-kommune

Ny høyrisikoavtale dukket opp - Fylkesmannen sammenligner investeringen med et veddemål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Samtidig med at den lille vestlandskommunen Bremanger med sine snaut 4000 innbyggere sliter med gjelden etter Terra-skandalen, lurer en ny økonomisk smell, melder NRK.

Det framgår av et skriv fra Bremanger kommune til Fylkesmannen i Sogn og Fjordane at investeringene i såkalte derivater per 31. august lå an til et tap på 39 millioner kroner i 2010.

- Dette er ikke noe hyggelig. Vi er urolige over situasjonen. Nå håper vi at utviklingen i markedet de tre siste månedene av året går riktig vei, sier ordfører Kåre Olav Svarstad (Ap) i Bremanger til NRK.

Rådmannen i kommunen tok selv kontakt med Fylkesmannen for å få vurdert om de har fulgt loven i saken. Transaksjonene som skal under lupen, ble gjort mellom mars 2006 og februar 2007.

- Det er klart det er alvorlig for en kommune som nå hadde startet opprydningen og har gjort en god jobb med å prøve å komme seg på beina. Da er dette et hardt slag å få. Og det er også summer som gjør at man blir litt matt over hva som er mulig å gjøre, sier fylkesmann Oddvar Flæte.

Flæte går langt i å antyde at investeringen ikke er i tråd med kommuneloven som fastslår at kommunene skal forvalte sine midler slik at tilfredsstillende avkastning kan oppnås uten at det innebærer vesentlig finansiell risiko.

- Og det er klart at dette høres ut til å ha stor finansiell risiko, sier Flæte. Han sammenligner investeringen med et veddemål:

- Det virker rimelig åpenbart at hvis man vedder om hva renten vil bli 20 år fram i tid, så er det i alle fall en dristig manøver av en kommune uten spesiell finansiell kompetanse.

(NTB)