Mot nyvalg i Israel

JERUSALEM (NTB-Reuters): Det ser ut til å gå mot nyvalg i Israel. En svekket statsminister Benjamin Netanyahu vil slåss med nebb og klør for å kunne bestemme tidspunkt og premisser. I dag vant han den første ildprøven: Den israelske nasjonalforsamlingen vedtok med knapp margin det omstridte statsbudsjettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommentatorer i Israel mente I dag at Netanyahu med et nødskrik ville kunne berge statsbudsjettet under avstemningen i nasjonalforsamlingen Knesset om kvelden. Men dette er bare den første av mange styrkeprøver.

Netanyahu er inne i den verste krisen i sin 19 måneder lange regjeringstid, etter at utenriksminister David Levy i går kunngjorde sin avgang i protest mot statsbudsjettet og sommel i fredsprosessen.

Uten Levy og hans parti har Netanyahu et flertall på bare en representant i nasjonalforsamlingen, 61 av 120.

Magi

Observatører er enige om at Netanyahu nærmest må ha magiske evner for å hindre at den uensartede koalisjonsregjeringen sprekker når fredsprosessen igjen kommer øverst på dagsordenen.

- Netanyahu er sårbar for press fra alle hold, sier Mark Heller ved Tel Aviv-universitetets senter for strategiske studier.

Netanyahu har hittil klart å ri av stormen under sin turbulente tid ved makten. Da han på en pressekonferanse i går ble bedt om å kommentere Levys avgang, lovte han å bli stående ved roret inn i neste årtusen. Men de som hørte på, syntes å merke at han allerede har innstilt seg på at bare nyvalg vil kunne løse krisen.

- Han ønsker ikke å bli trukket inn i en valgkamp, han ønsker å legge premissene, sier Hemi Shalev, kommentator i avisen Ma'ariv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredsprosess

Med Levys avgang har regjeringen mistet sin sterkeste forkjemper for fredsprosessen, der USA for tiden er den viktigste drivkraften. Og det på et tidspunkt da Washington prøver å presse Israel til å godta en betydelig og troverdig tilbaketrekking fra Vestbredden.

Det hvite hus kunngjorde i går at president Bill Clinton skal møte Netanyahu i Washington 20. januar. To dager senere skal Clinton møte palestinernes president Yasser Arafat, begge møter et forsøk på å få bevegelse i en prosess som har stått på stedet hvil de siste ni månedene.

Spørsmålet om tilbaketrekking fra Vestbredden kan utarte til et ødeleggende oppgjør mellom «hauker» og «duer» i regjeringen. Haukene er beinhardt imot land-for-fred-formelen som Netanyahu arvet fra den forrige arbeiderparti-regjeringen.

Observatører ser det som en nesten umulig oppgave for Netanyahu å finne fram til en løsning som både kan godtas av de mest konservative i regjeringen og av palestinerne. De fleste tips går i retning av nyvalg i mai eller juni, eventuelt samtidig med lokalvalgene i november.

(NTB)

HARD KAMP: </B>Israels statsminister Benjamin Netanyahu (t.h) må holde tunga rett i munnen og slåss på flere fronter hvis han skal beholde regjeringsmakten. Her er han sammen med David Levy - som ikke godkjente budsjettet.