Mot nyvalg i Israel

JERUSALEM (NTB-Reuters): Det ser ut til å gå mot nyvalg i Israel. En svekket statsminister Benjamin Netanyahu vil slåss med nebb og klør for å kunne bestemme tidspunkt og premisser. I dag vant han den første ildprøven: Den israelske nasjonalforsamlingen vedtok med knapp margin det omstridte statsbudsjettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommentatorer i Israel mente I dag at Netanyahu med et nødskrik ville kunne berge statsbudsjettet under avstemningen i nasjonalforsamlingen Knesset om kvelden. Men dette er bare den første av mange styrkeprøver.

Netanyahu er inne i den verste krisen i sin 19 måneder lange regjeringstid, etter at utenriksminister David Levy i går kunngjorde sin avgang i protest mot statsbudsjettet og sommel i fredsprosessen.

Uten Levy og hans parti har Netanyahu et flertall på bare en representant i nasjonalforsamlingen, 61 av 120.

Magi

Observatører er enige om at Netanyahu nærmest må ha magiske evner for å hindre at den uensartede koalisjonsregjeringen sprekker når fredsprosessen igjen kommer øverst på dagsordenen.

- Netanyahu er sårbar for press fra alle hold, sier Mark Heller ved Tel Aviv-universitetets senter for strategiske studier.

Netanyahu har hittil klart å ri av stormen under sin turbulente tid ved makten. Da han på en pressekonferanse i går ble bedt om å kommentere Levys avgang, lovte han å bli stående ved roret inn i neste årtusen. Men de som hørte på, syntes å merke at han allerede har innstilt seg på at bare nyvalg vil kunne løse krisen.

- Han ønsker ikke å bli trukket inn i en valgkamp, han ønsker å legge premissene, sier Hemi Shalev, kommentator i avisen Ma'ariv.

Fredsprosess

Med Levys avgang har regjeringen mistet sin sterkeste forkjemper for fredsprosessen, der USA for tiden er den viktigste drivkraften. Og det på et tidspunkt da Washington prøver å presse Israel til å godta en betydelig og troverdig tilbaketrekking fra Vestbredden.

Det hvite hus kunngjorde i går at president Bill Clinton skal møte Netanyahu i Washington 20. januar. To dager senere skal Clinton møte palestinernes president Yasser Arafat, begge møter et forsøk på å få bevegelse i en prosess som har stått på stedet hvil de siste ni månedene.

Spørsmålet om tilbaketrekking fra Vestbredden kan utarte til et ødeleggende oppgjør mellom «hauker» og «duer» i regjeringen. Haukene er beinhardt imot land-for-fred-formelen som Netanyahu arvet fra den forrige arbeiderparti-regjeringen.

Observatører ser det som en nesten umulig oppgave for Netanyahu å finne fram til en løsning som både kan godtas av de mest konservative i regjeringen og av palestinerne. De fleste tips går i retning av nyvalg i mai eller juni, eventuelt samtidig med lokalvalgene i november.

(NTB)

HARD KAMP: </B>Israels statsminister Benjamin Netanyahu (t.h) må holde tunga rett i munnen og slåss på flere fronter hvis han skal beholde regjeringsmakten. Her er han sammen med David Levy - som ikke godkjente budsjettet.