Mot nyvalg i Polen

Statsminister Jaroslaw Kaczynski sparket sin visestatsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Selvforsvarspartiet har bestemt seg for å forlate koalisjonsregjeringen som følge av at partilederen Andrzej Lepper fikk sparken som visestatsminister av statsminister Kaczynski mandag.

Kaczynski sparket visestatsminister Lepper på grunn av angivelige forbindelser til en korrupsjonssak. To personer er til nå arrestert i saken, opplyser Jan Dziedziczak, talsmann for myndighetene med Jaroslaws tvillingbror president Lech Kaczynski i spissen.

Lepper insisterer på at han er uskyldig, melder BBC
Nyvalg
Nå blir Kaczynski-brødrene sannsynligvis tvunget til å skrive ut nyvalg.

- Aggresjonen fra opposisjonen gjør det umulig å styre med en mindretallsregjering, sier statsministeren.

- Med mindre vi får dannet nytt flertall, vil nyvalg bli avholdt snarlig. En regjering med mindretall vil være totalt ineffektiv. Jeg er ikke redd for valg, sa Kaczynski.

Det er ennå uklart når et eventuelt nyvalg skal avholdes, men ifølge statsministeren kan bli aktuelt allerede til høsten.

- Det er ikke klart ennå om valget vil bli avholdt tidlig høst, sent i høst eller i begynnelsen av neste år, sa Kaczynski mandag kveld.

Selvforsvarspartiet har 46 plasser i nasjonalforsamlingen, og uten disse er regjeringen langt unna et flertall.


Hardt vær 

Kaczynskis Lov og rettferdighetsparti oppfordret Selvforsvarspartiet til å bli værende i regjeringen, selv om Lepper ikke lenger er med. Men partiet slutter opp om Lepper, som gjør det klart at paritet hans forlater koalisjonsregjeringen etter Kaczynskis avgjørelse.

Det er ikke første gang Lepper er ute i hardt vær. Også i fjor ble han sparket fra regjeringen, da på grunn av uenighet om budsjettet. Men partiet ble senere tatt inn i regjeringsvarmen igjen.

MOT NYVALG:  Det går mot nyvalg i Polen, etter at Statsminister Jaroslaw Kaczynski (t.v) sparket sin visestatsminister Andrzej Lepper. Foto: SCANPIX/REUTERS/PETER ANDREWS
MOT NYVALG: Det går mot nyvalg i Polen, etter at Statsminister Jaroslaw Kaczynski (t.v) sparket sin visestatsminister Andrzej Lepper. Foto: SCANPIX/REUTERS/PETER ANDREWS Vis mer

I desember krevde opposisjonen at han gikk av på grunn av anklager om sextrakassering. Lepper ble beskyldt for å ha krevd seksuelle motytelser av en kvinne som søkte jobb.


Mistillitsforslag
Opposisjonspartiet Demokratisk venstreallianse sa mandag kveld at de vil fremme mistillitsforslag mot regjeringen for å tvinge fram et snarlig nyvalg.

- Vi vil fremme et slikt forslag tirsdag, sa leder Wojciech Olejniczak på en pressekonferanse.

Det er to år siden Kaczynskis konservative parti allierte seg med Leppers venstreorienterte Selvforsvarsparti samt andre nasjonalistpartier.

Men siden koalisjonsregjering ble dannet har den gått fra den ene krisen til den andre krise. Spørsmål som har satt den skjøre regjeringen på prøve er blant andre den økonomiske politikken, abort og støtten til USA i Irak og Afghanistan.


(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer