Mot obligatorisk vaksinering av barn i California

Delstatsforsamlingen i California godkjente mandag et lovforslag om obligatoriske vaksinasjoner for nesten alle skolebarn. Nå er det opp til guvernør Jerry Brown å vurdere om tiltaket skal iverksettes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget om obligatorisk vaksinering har skapt opphetet debatt blant Californias politikere etter at det først ble introdusert i kjølvannet av et meslingutbrudd i Disneyland som smittet over 150 mennesker.

I mai stemte senatet i California for forslaget med 24 stemmer mot 14, og mandag ble det godkjent av hele delstatsforsamlingen.

Tiltaket er ønsket av de fleste demokratiske medlemmene, mens flere republikanske senatorer har kalt det et angrep på folks frihet og et brudd på foreldres rettigheter, skriver Los Angeles Times.

Forslaget er på vei til guvernør Browns kontor for gjennomgang. Hans talsmann Evan Westrup har tidligere sagt at Brown mener at vaksiner er viktig og en stor fordel for folkehelsen.

Om obligatorisk vaksinering innføres, vil det innebære at barn som starter på offentlige eller private skoler eller barnehager må ta visse vaksiner, blant andre dem som beskytter mot meslinger og kikhoste. Unntaket er barn som av medisinske årsaker ikke tåler vaksinene.

Flere foreldre har protestert mot tiltaket og mener de selv bør få bestemme om de vil la sine barn vaksineres. Men dersom tiltaket endelig godkjennes, vil vaksinemotstanderne måtte melde sine barn inn i hjemmebaserte privatskoler eller et offentlig program for selvstudium.
(NTB)