REKORD:
Kommunalt fyrverkeri sendes opp fra en lekter ute i Oslofjorden ved Aker Brygge og Rådhusplassen nyttårsaften 2011.
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
REKORD: Kommunalt fyrverkeri sendes opp fra en lekter ute i Oslofjorden ved Aker Brygge og Rådhusplassen nyttårsaften 2011. Foto: Aleksander Andersen / ScanpixVis mer

Mot omsetningsrekord for fyrverkeribransjen

Selv med strengere regler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv med strengere regler for fyrverkeri og forbud mot salg av raketter med styrepinner, omsetter norsk fyrverkeribransje så det suser. Det går mot ny omsetningsrekord i 2012.

- Kompromisset fra 2008 da styrepinneraketter ble forbudt, mens bakkefyrverkeri ble værende, har vist seg å være svært vellykket for alle parter. For første gang regner bransjen med å nå en omsetning på 300 millioner, sier Anders Sture, styremedlem i Norsk Pyroteknisk Bransjeråd (NPB), som organiserer de norske fyrverkeriimportørene.

Det som blir stadig mer populært, er å kjøpe effektbatterier som plasseres på bakken og antennes bare én gang. Deretter kan man trekke seg tilbake og nyte flere minutter med fargesprakende fyrverkeri.

Bransjen oppfordrer likevel brukerne til forsiktig bruk og å vise sunn fornuft.

- Det er trist og helt unødvendig at noen få ødelegger for andre ved å ikke ta hensyn. Alle skader både kan, og bør, unngås om brukerne følger bruksanvisningen understreker Sture.

Skadetallene viser en kraftig skadereduksjon fra 2007 til 2011. Statistikken viser en nedgang i fyrverkerirelaterte personskader fra 155 i 2007 til 63 i 2011.

Men likevel er det øyeskadene som fortsatt bekymrer - og de er mange og i noen tilfeller alvorlige. I fjor var det 16 registrerte øyeskader, og bransjen oppfordrer alle til å bruke beskyttelsesbriller. De fleste fyrverkeriutsalg deler ut beskyttelsesbriller gratis eller selger dem for en billig penge.

- Så vidt vi vet, ble det ikke brukt beskyttelsesbriller i noen av disse 16 tilfellene. I NPB arbeider vi med en nullvisjon, det vil si null fyrverkerirelaterte skader. Vi har kommet et stykke på vei, men vi er ikke helt i mål ennå, sier Sture.
(NTB)