I 1991: 8000 mennesker snur FMI-leder Arne Myrdal (Folkebevegelsen Mot Innvandring) ryggen da han begynner å tale på Youngstorget i Oslo sentrum. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix
I 1991: 8000 mennesker snur FMI-leder Arne Myrdal (Folkebevegelsen Mot Innvandring) ryggen da han begynner å tale på Youngstorget i Oslo sentrum. Foto: Terje Bendiksby/ScanpixVis mer

- Møt opp og vend dem ryggen

Venstre-politiker Yousuf Gilani mener omstridt demonstrasjon bør møtes som rasistene ble møtt på 80- og 90-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag er det planlagt en omstridt demonstrasjon i Oslo mot Norges deltakelse i krigen i Afghanistan.
Demonstrasjon går som planlagt, opplyste politiet i går, selv om det i går ble startet etterforskning av en
trusselvideoen som ble lagt ut på Youtube og arrangørenes Facebook-side.

- Vend dem ryggen Islamsk råd anbefaler alle om å holde seg unna demonstrasjonen. Yousuf Gilani, bystyremedlem for Venstre i Drammen og generalsekretær i Norges cricketforbund, mener derimot flest mulig bør møte opp og vise demonstrantene ryggen.

- Jeg mener så mange som mulig bør møte opp og vende dem ryggen, slik man gjorde mot blant annet FMI på 80- og 90-tallet, sier Gilani til Dagbladet.

I 1991 møtte blant annet anslagsvis 8000 personer opp for å vise ryggen da Arne Myrdal, leder i Folkebevegelsen Mot Innvandring (FMI), holdt en tale på Youngstorget.

- De som planlegger fredagens demonstrasjon er noen få enkeltindivider representerer ingen andre enn dem selv. De har et syn på islam og religion som knapt finnes i noe islamsk land en gang, sier Gilani, som samtidig sier han er lei av at han og andre muslimer må ta avstand fra ekstreme ord og handlinger.

- Jeg er lei av å skulle ta avstand fra ekstremister. Flertallet av norske muslimer er en del av majoritetssamfunnet og har ikke noe med disse folkene å gjøre, sier Gilani.

- Er du redd for at en slik markering kan føre til konfrontasjoner og mer oppmerksomhet til demonstrantene?

- Nei. Det er ikke snakk om noen motdemonstrasjonen, bare å vende folk ryggen.

Reagerer Venstre-politiker Abid Raja og stortingsrepresentant for SV Akhtar Chaudhry har i likhet med Gilani begge reagert kraftig på videoen.

Basim Ghozlan, forstander i Det islamske forbundet, mener norske muslimer ikke bør demonstrasjonen.

- Jeg fraråder på det sterkeste unge og gamle muslimer fra å delta i demonstrasjonen. Norske soldater ut av Afghanistan er en god sak, men de som står bak demonstrasjonen viser negative holdninger og ekstremisme som ødelegger saken. Det er veldig uheldig, både for saken og for andre muslimer, sa Basim Ghozlan til Dagbladet i går.

Ghozlan har sett på YouTube-videoen, i tillegg til å ha fulgt med på Facebook-sida til Muslimer mot okkupasjon. Han mener det mest logiske er at videoen er laget av personer som også er aktive i å arrangere fredagens demonstrasjon.

VENSTREPOLITIKER: Yousuf Gilani.
VENSTREPOLITIKER: Yousuf Gilani. Vis mer