Mot oppsplitting av Microsoft?

Muligheten for at programvaregiganten Microsoft splittes opp virker mer sannsynlig etter at siste runde i retten begynte i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommeren i anti-monopolsaken som justisministeren og 19 delstater har reist mot Microsoft, sammenlignet Bill Gates' selskap med John D. Rockefellers oljeselskap ved forrige århundreskifte, Stadard Oil. Selskapet til Rockefeller ble splittet opp i mindre selskaper av juridiske myndigheter i 1912 på grunn av konkurransehemmende oppførsel.

Dommeren viste en åpenbar negativ holdning mot Microsoft tirsdag, stilte tøffe spørsmål til advokatene og avbrøt flere ganger Microsofts rådgiver John Warden da han forsøkte å forsvare selskapet som kontrollerer 90 prosent av markedet for operativsystemer til PCer.

Tonen i retten tyder på at Microsofts advokater skal bla fram svært gode argumenter for å overbevise dommeren om at selskapet ikke har brutt antitrustlovene, lover som skal hindre konkurranse ødeleggende monopoldannelser.

Dommeren var bitende sarkastisk til Wardens forsøk på å bruke copyright-rettighetene som unnskyldning for Microsofts oppførsel overfor konkurrenter.

- Rockefeller hadde absolutt kontroll over sin olje, og jeg ser ingen forskjell, sa dommeren, med referanse til domsslutningen i 1912. Warden påsto i retten tirsdag at anti-trustlover ikke veier tyngre enn opphavsrettlover.

- Jeg er ikke så sikker på det, svarte dommeren. (NTB)