Mot opptrapping av danskekrisen

Partene i den danske storstreiken er under sterkt press for å finne en løsning. Fra i morgen blir konflikten utvidet, da arbeidsgiverne sender nærmere 30 000 Handel og Kontor-medlemmer ut i lockout.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette vil først og fremst ramme varehandelen. Hundrevis av supermarkeder og spesialforretninger vil med nød og neppe kunne holde åpent, med underbemanning og ved hjelp av uorganisert arbeidskraft.

Da Danmark mandag morgen gikk inn i sin andre konfliktuke, forberedte både LO og arbeidsgiverorganisasjonen DA nye møter i sine forhandlingsutvalg. Utspill fra DA om to ekstra feriedager ble avvist søndag, men observatører tror likevel at en løsning kan nærme seg. Partene har understreket at forhandlingene ikke er brutt.

Et kompromiss ligger i kortene mellom LO-medlemmenes krav om en sjette ferieuke og arbeidsgivernes avvisning av feriekravet. Partenes eksperter brukte trolig mandagsnatten til å utarbeide ulike modeller og beregne kostnadene ved disse.

Partene må forsøke å arbeide seg fram til en skisse som både oppfyller LO-medlemmenes krav om mer fritid og som holder seg innenfor de økonomiske totalrammer som arbeidsgiverne har definert som maksimale.

Arbeidsminister Ove Hygum sa søndag kveld at regjeringen fortsatt ikke har planer om politisk inngrep i konflikten. Han kaller det et positivt tegn at partene spiller med kortene tett inntil brystet, og setter ingen tidsfrist for forhandlingene.

Arbeidsmarkedsforskeren Flemming Ibsen ved universitetet i Ålborg venter et resultat som vil løse konflikten i løpet av mandagen.

- Det handler om to eller tre feriedager i tillegg. Det er alle enige om, mens spørsmålet er hvem som skal betale og hvor mye det vil koste. Arbeidsgiverne vil ta noe fra pensjonsordningene, mens LO vil ha ekstra fritid på toppen av det øvrige i tariffavtalen. Partene vurderer nå om de vil ha mest å tjene på et forlik eller et politisk inngrep, sier han.

(NTB-RB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer