Mot oransje samling i Ukraina

De oransje kreftene bak folkeopprøret i 2004 hevder de har vunnet valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De oransje kreftene bak folkeopprøret i 2004 hevder de har vunnet valget i Ukraina, men landets statsminister Viktor Janukovitsj nekter å innrømme nederlag.

Med over 90 prosent av stemmene talt opp etter søndagens valg til ny nasjonalforsamling ser president Viktor Jusjtsjenko og hans allierte ut til å ha sikret seg et flertall av stemmene.

Resultatene tyder på at Julia Timosjenkos blokk og Regionpartiet til Janukovitsj blir omtrent like store, med henholdsvis 31,2 prosent og 33,5 prosent. Men dersom de to blokkenes samarbeidspartier tas med i regnskapet, får Timosjenko og Jusjtsjenko flertall. Jusjtsjenkos parti Vårt Ukraina ligger an til å få 14,5 prosent av stemmene.

Dermed kan det gå mot en ny oransje koalisjon med Timosjenko som statsminister.

Vil etterforske opptelling

President Viktor Jusjtsjenko beordret mandag etterforskning av opptellingen i de østlige og sørlige regionene i landet, områder hvor statsminister Viktor Janukovitsj, hovedmotstanderen, har størst oppslutning.

– Jeg er bekymret over forsinkelsen i stemmetellingen i østlige og sørlige deler av Ukraina, sier Jusjtsjenko i en uttalelse.

Observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) uttalte mandag at valget var åpent og innebar reell konkurranse mellom ulike partier.

INN IVARMEN: Opposisjonsleder Julia Timosjenko sa søndag kveld at hun mandag vil be president Jusjtsjenko om å få begynne arbeidet med å danne en ny regjering. Foto: REUTERS/Grigory Dukor/ SCANPIX
INN IVARMEN: Opposisjonsleder Julia Timosjenko sa søndag kveld at hun mandag vil be president Jusjtsjenko om å få begynne arbeidet med å danne en ny regjering. Foto: REUTERS/Grigory Dukor/ SCANPIX Vis mer

– Valget var stort sett i samsvar med internasjonale forpliktelser og standarder for demokratiske valg, sa OSSE i en uttalelsemandag.

Kan bli mer stabilt

Forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) tror valget kan bidra til å skape større politisk stabilitet i Ukraina.

– Dersom Regionpartiet aksepterer nederlag, og hvis avtalen Timosjenko har med Vårt Ukraina holder, er det muligheter for en forholdsvis stabil utvikling framover, sier han til NTB.

– Med den store seieren til Timosjenko er det vanskelig å se at man kan unngå at hun blir statsminister, sier han.

Vårt Ukraina og Julia Timosjenkos blokk inngikk allerede før valget en nokså detaljert avtale, blant annet om fordeling av ministerposter, forklarer Bukkvoll.

– Feirer for tidlig
Men statsminister Janukovitsj fra Regionpartiet beskriver de oransje partienes seierserklæring som grunnløs og mener de har startet feiringen for tidlig.

– De oransje tilhengerne har trukket forhastede konklusjoner og anstrenger seg for å splitte landet og folket ytterligere, sier Janukovitsj i en uttalelse.

Han fastslår at hans parti vil bli utropt til vinner når stemmene fra de mer prorussiske østlige delene av landet er talt opp.

Frykter Timosjenko
Ukraina har i tiden etter det oransje folkeopprøret i 2004 vært preget av den ene politiske krisen etter den andre. Heller ikke de oransje kreftene har klart å samarbeide når de har fått muligheten til det.

Forsker Tor Bukkvoll peker på at Julia Timosjenko er en kontroversiell person, ikke minst i partiet Vårt Ukraina som hun nå vil samarbeide med. Flere av finansfyrstene som støtter partiet, er redde for at Timosjenko vil gjøre alvor av å stramme inn overfor oligarkene.

– Det finnes en forretningsgruppering innen Vårt Ukraina som er livredde for Timosjenko ut fra det hun har sagt hun vil gjøre i forhold til næringslivet, sier Bukkvoll.

(NTB)