Oslofjorden lider

Møt Oslofjordens ene torsk

Gleden var enorm da forskerne endelig så en stor og frisk torsk i den tredje rusa. Det sørgelige er at akkurat den torsken har de allerede merket - tidligere i vår.

TA BILDE! Masterstudent Fredrick Clausen ved NMBU ba Dagbladets utsendte ta bilde av ham og den fine, feite torsken som de fant i én av de 20 rusene. - Det er trist at vi blir så glade for å se én torsk. Situasjonen i Oslofjorden er virkelig ille, forteller han. Bildet av torskemøtet skal henge på arbeidsplassen. Alle foto: Nina Hansen / Dagbladet
TA BILDE! Masterstudent Fredrick Clausen ved NMBU ba Dagbladets utsendte ta bilde av ham og den fine, feite torsken som de fant i én av de 20 rusene. - Det er trist at vi blir så glade for å se én torsk. Situasjonen i Oslofjorden er virkelig ille, forteller han. Bildet av torskemøtet skal henge på arbeidsplassen. Alle foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

INDRE OSLOFJORD (Dagbladet): En hustrig morgenstund i slutten av oktober drar tre spente forskere ut i en liten båt i indre Oslofjord, med Dagbladet som ekstralast. To dager tidligere satte de ut 20 ruser på ulike steder i fjorden. Nå skal de få svaret på torskens tilstand.

- Vi gjorde omfattende undersøkelser i 2010-2012, og gjør det samme igjen. Hittil har vi sett en stor nedgang i torskebestanden. På 70 prosent, forteller Thrond Oddvar Haugen, NMBU-professor og torskeansvarlig.

Truet, gammel ål

I 2010 var torsketilstanden i ytre Oslofjord dårlig. Som ivrige hobbyfiskere, hadde forskerne en følelse av at det stod bedre til for torsken i indre Oslofjord, så de satte i gang et forsknings-telle-prosjekt.

- Vi oppdaget også at den var det. I denne perioden fikk vi opp mot en torsk i snitt per ruse per døgn. Studien vår viste at det var rundt 500 torsk større enn 30 cm i områder som var grunnere enn 25 meter, forteller han.

Hvor mange torsk er det så i indre Oslofjord i dag, ti år etter? De tre forskerne følger spent med idet masterstudent og torskeentusiast Fredrick Clausen drar opp den første av de 20 rusene. Den inneholdt én fisk: En frisk, liten lyr på 16 cm.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.