Oslofjorden lider

Møt Oslofjordens ene torsk

Gleden var enorm da forskerne endelig så en stor og frisk torsk i den tredje rusa. Det sørgelige er at akkurat den torsken har de allerede merket - tidligere i vår.

TA BILDE! Masterstudent Fredrick Clausen ved NMBU ba Dagbladets utsendte ta bilde av ham og den fine, feite torsken som de fant i én av de 20 rusene. - Det er trist at vi blir så glade for å se én torsk. Situasjonen i Oslofjorden er virkelig ille, forteller han. Bildet av torskemøtet skal henge på arbeidsplassen. Alle foto: Nina Hansen / Dagbladet
TA BILDE! Masterstudent Fredrick Clausen ved NMBU ba Dagbladets utsendte ta bilde av ham og den fine, feite torsken som de fant i én av de 20 rusene. - Det er trist at vi blir så glade for å se én torsk. Situasjonen i Oslofjorden er virkelig ille, forteller han. Bildet av torskemøtet skal henge på arbeidsplassen. Alle foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

INDRE OSLOFJORD (Dagbladet): En hustrig morgenstund i slutten av oktober drar tre spente forskere ut i en liten båt i indre Oslofjord, med Dagbladet som ekstralast. To dager tidligere satte de ut 20 ruser på ulike steder i fjorden. Nå skal de få svaret på torskens tilstand.

- Vi gjorde omfattende undersøkelser i 2010-2012, og gjør det samme igjen. Hittil har vi sett en stor nedgang i torskebestanden. På 70 prosent, forteller Thrond Oddvar Haugen, NMBU-professor og torskeansvarlig.

MEST SMÅFISK: Her holder Thrond Oddvar Haugen tre halvspiste grønngylt, som antagelig har måtte bøte med livet i møte med en hummer som har stukket av. De fleste fiskene som ble hentet opp denne formiddagen i oktober var av denne størrelsen.
MEST SMÅFISK: Her holder Thrond Oddvar Haugen tre halvspiste grønngylt, som antagelig har måtte bøte med livet i møte med en hummer som har stukket av. De fleste fiskene som ble hentet opp denne formiddagen i oktober var av denne størrelsen. Vis mer

Truet, gammel ål

I 2010 var torsketilstanden i ytre Oslofjord dårlig. Som ivrige hobbyfiskere, hadde forskerne en følelse av at det stod bedre til for torsken i indre Oslofjord, så de satte i gang et forsknings-telle-prosjekt.

- Vi oppdaget også at den var det. I denne perioden fikk vi opp mot en torsk i snitt per ruse per døgn. Studien vår viste at det var rundt 500 torsk større enn 30 cm i områder som var grunnere enn 25 meter, forteller han.

Hvor mange torsk er det så i indre Oslofjord i dag, ti år etter? De tre forskerne følger spent med idet masterstudent og torskeentusiast Fredrick Clausen drar opp den første av de 20 rusene. Den inneholdt én fisk: En frisk, liten lyr på 16 cm.

Den neste rusa høster langt mer entusiasme. Der ligger en sterk, buktende ål på 80 cm. Ålen er rødlistet og dermed en truet art.

- Denne er født i Saragossahavet, har svømt over Atlanteren til Norge, og så motstrøms langt opp i vassdragene hvor den har bodd i flere tiår. Nå er den på vei ned til havet i sør igjen, for å gyte. Dette er egentlig helt sinnssykt, sier Haugen entusiastisk, før de slipper den rundt potensielt flere tiår gamle ålen ut igjen.

TRUET ART: Denne flere tiår gamle ålen har svømt enorme mengder mil, fra Saragossahavet, opp på norsk høyfjell, og nå på vei ut i havene for å gyte. Den er sprek, sterk og 80 centimeter lang.
TRUET ART: Denne flere tiår gamle ålen har svømt enorme mengder mil, fra Saragossahavet, opp på norsk høyfjell, og nå på vei ut i havene for å gyte. Den er sprek, sterk og 80 centimeter lang. Vis mer

Fjord i endring

Professor Haugen understreker at Oslofjorden ikke er død og tom, men at den endrer seg. Når torsken forsvinner, overtar leppefisker, og da spesielt grønngylten, som ikke har pleid å være i indre Oslofjord i store mengder tidligere.

- Grønngylten spiser opp små blåskjell som gjør at de ikke får vokst seg store, sier Haugen mens han følger med på at kollega og masterstudent Clausen drar opp ruse nummer tre.

Det er da jubelen runger litt utenfor Nesoddlandet.

- Ja! En finfin og feit torsk.

Dette er gode nyheter, jubler Clausen, Haugen og skipper og førsteamanuensis Jonathan Colman samstemt.

Colman finner fram vekta og verktøy til å ta skjellprøver av torsken, idet Clausen gir nok et lite gledeshyl over rusefangst 3:

- Torsken er gjenfangst, som betyr at vi har merket den før. Det er veldig sjelden, men denne merket vi i vår, sier Clausen før Haugen tar over:

GJENFANGST: Torsk i Oslofjorden er nå så få at forskerne jublet da de fikk denne ene ruggen i rusa. Akkurat den samme torsken var den de jublet over og merket - i vår. - Det er trist at vi blir så glade over at vi fikk én torsk, sier Jonathan Colman.
GJENFANGST: Torsk i Oslofjorden er nå så få at forskerne jublet da de fikk denne ene ruggen i rusa. Akkurat den samme torsken var den de jublet over og merket - i vår. - Det er trist at vi blir så glade over at vi fikk én torsk, sier Jonathan Colman. Vis mer

- Jeg blir veldig glad når jeg ser en så fin torsk. Frisk, tjukk og fin.

Kloakk rett ut

Stemningen i båten er god. Kanskje de neste 17 rusene også vil gi positive overraskelser? Håper vi alle. Men synet av brun, klebrig slam på neste, tomme ruse, ved Kavringstrand på Nesodden, demper raskt humøret. Fra ruse fire går det bare nedover.

- Den ledningen der oppe kan være fylt med urensa kloakk. For en stund siden fanget vi rå kloakk i rusa like ved her, som var skikkelig ekkelt. Det luktet like ille, forteller Colman.

Forskerne henter opp flere små grønngylt, maneter og et titalls småkrabber. Men ingen torsk.

- Det burde vært mer enn nok fôr for torsken, men de gangene vi får torsk her, er den ofte deformert og i svært dårlig helsetilstand. Torsken vi har aldersbestemt fra indre Oslofjord blir aldri eldre enn fire-fem år, og vi lurer på om den har mangelsykdommer, forteller Haugen.

DEFORMERT TORSK: De få gangene forskerne får torsk i rusene i indre Oslofjord, er de som oftest syke, deformerte og underernærte, som denne. - Vi jobber ut i fra en teori om at de har mangelsykdommer, sier Haugen. Foto: Thrond Oddvar Haugen
DEFORMERT TORSK: De få gangene forskerne får torsk i rusene i indre Oslofjord, er de som oftest syke, deformerte og underernærte, som denne. - Vi jobber ut i fra en teori om at de har mangelsykdommer, sier Haugen. Foto: Thrond Oddvar Haugen Vis mer

Manetenes tidsalder

De tre forskerne på båten har alle vært en flittige brukere av Oslofjorden helt fra de var små. De er svært bekymret over fjordens - og fiskens - helsetilstand. Og tenker spesielt på kommende generasjoner, som de frykter neppe vil oppleve å kunne fiske torsk - eller å plukke blåskjell til middag i Oslofjorden.

INGEN NYE TORSKER: Forskerne skulle ut og merke torsk, men måtte dra hjem uten å merke en eneste en, denne høstdagen i oktober.
INGEN NYE TORSKER: Forskerne skulle ut og merke torsk, men måtte dra hjem uten å merke en eneste en, denne høstdagen i oktober. Vis mer

- Nå må vi slutte å spise torsk og heller begynne å spise fiskesuppe, konstaterer professor Haugen tørt.

Etter drøye tre timer og tømming av 20 ruser, er resultatet begredelig: Om vi tar bort den sunne torsken og ålen, er det bare småfisk, leppefisker, strandkrabber, en død, liten sei og liten lyr, mye brun gugge og enda flere maneter.

- Det er blitt manetenes tidsalder. Ikke bare i Norge, men over hele verden. Manetene er flinke til å spise plankton når andre arter er borte og vannet blir mørkere og mer grumsete. Dette kan også forklare at vi hadde vanvittig med ribbemaneter her i sommer. Flere av disse er arter som er på steder de ikke skal være. Fraktet hit med ballastvann på grunn av oss, sier Haugen.

TAR OVER: Når torsken og andre større fisker forsvinner, blir det stadig flere - og nye - manettyper, som spiser planktonen som andre arter levde av før.
TAR OVER: Når torsken og andre større fisker forsvinner, blir det stadig flere - og nye - manettyper, som spiser planktonen som andre arter levde av før. Vis mer

Savner politi

Alt var ikke bedre før. På 80-tallet var Oslofjorden i enda verre tilstand enn i dag.

- Men dette ble bedre da det på 90-tallet ble bygget renseanleggene VEAS og Bekkelaget, med nitrogenrensing. Men så har det kommet mer folk og mer avrenning, det har blitt fisket for mye - og det kommer mye avrenning fra særlig jordbruket, sier Haugen.

En politibåt dundrer forbi i horisonten.

- Jeg skulle ønske det var flere politibåter på fjorden. Det er altfor lite overvåkning her. Sannsynligheten for å bli tatt for ulovlig fiske er lik null, og at det er fangstforbud på torsken er det kanskje ikke alle som vet, sier Colman.

SMÅFANGST: Fiskene som forskerne hentet opp fra sine 20 ruser en morgenstund i oktober var som disse to: Knøttsmå. - Vi får begynne å spise suppe, konstaterer Haugen.
SMÅFANGST: Fiskene som forskerne hentet opp fra sine 20 ruser en morgenstund i oktober var som disse to: Knøttsmå. - Vi får begynne å spise suppe, konstaterer Haugen. Vis mer

Forskerne er enig om en ting: Om Oslofjorden skal bli frisk igjen, må mange tiltak settes i gang. Så fort som mulig:

- Renseanlegg må oppgraderes og få nitrogenrensing, avrenning fra jordbruket må reduseres gjennom forbud mot høstpløying og etablering av kantvegetasjon langs bekkene - og det bør være fangstforbud i fjorden i en god del år framover, sier Haugen og fortsetter:

- Vi har hatt mange fine opplevelser i fjorden. At ikke yngre generasjoner får oppleve det, er vemodig. Vi må ha et krafttiltak for fjorden, sier de samstemt.

FINE OPPLEVELSER: Professro Thrond Oddvar Haugen, masterstudent og torskevenn Fredrick Clausen og skipper og førsteamanuensis i økologi, Jonathan Colman har hatt mange gode opplevelser i Oslofjorden. - At yngre generasjoner ikke får oppleve det, er vemodig, er de tre skjønt enige om.
FINE OPPLEVELSER: Professro Thrond Oddvar Haugen, masterstudent og torskevenn Fredrick Clausen og skipper og førsteamanuensis i økologi, Jonathan Colman har hatt mange gode opplevelser i Oslofjorden. - At yngre generasjoner ikke får oppleve det, er vemodig, er de tre skjønt enige om. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer