Mot plass i Sikkerhetsrådet

NEW YORK (Dagbladet): Alt tyder på at Norge er sikret å bli valgt inn i FNs sikkerhetsråd 10. oktober, skriver The Irish Times, som tror bikkjeslagsmålet om den andre plassen vil stå mellom de to EU-landene Irland og Italia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når irsk presse skriver at Norge er sikret plassen, skal vi være forsiktige. Det kan være en taktikk fra rivalen slik at man nå skal tro at Norge ikke trenger flere stemmer. Og det er nå vi må ta vare på alle de som sier de vil stemme på oss, sier utenriksminister Thorbjørn Jagland.

I morgen drar han tilbake til Norge etter ti dagers sjarmoffensiv i New York. FN-ambassadør Ole Petter Kolby tror heller ikke på hvileskjær fram til valgdagen 10. oktober.

- Vi er et hestehode foran rivalene, men på oppløpssida må alle krefter settes inn. Ingenting er avgjort, sier Kolby.

Norges sterke kort er engasjementet i Midtøsten og vårt solide rykte som venn av den tredje verden. Så langt har Jagland trykket flere hundre viktige hender og hatt over 50 bilaterale møter i løpet av ti dager.

Underlig

Det er en underlig forestilling som utspiller seg i FN-bygget. Jagland og Kolby og hæren av veskebærere bukker utenriksministere inn og ut fra skjermbrett hvor samtalene foregår. Noen få meter unna gjør Irland det samme. Og vaktsomme norske blikk følger med på hvem som kommer og går hos irene.

Mange mener den bitreste kampen foregår mellom Irland og Italia. Irene er tydelig irritert over at et annet EU-land valgte å gi dem konkurranse. Det er bare fire år siden Italia hadde en plass i Sikkerhetsrådet, men Italia regner seg som stormakt og vil helst ha fast plass, slik Tyskland nå krever. Mange oppfatter Italias kandidatur, som kom seint i valgkampen, som et signal om at Italia mener seg berettiget plassen i Sikkerhetsrådet oftere enn andre land som kniver om plassen.

- Da Sverige tapte plassen i Sikkerhetsrådet til Spania og New Zealand for noen år siden, fikk Sverige sjokk, og hele Norden skjønte at det måtte hard valgkamp til. Resultatet var at Sverige fikk plassen to år etterpå. Og vi har lært at man må vise seg fram for å bli sett. Medlemslandene må slåss for sine posisjoner i FN nå, sier Ole Petter Kolby.

Hard kritikk

Den hjemlige debatten om Norge har noe i Sikkerhetsrådet å gjøre, har pekt på at Norge er en USA-dilter. Statsminister Jens Stoltenberg, som åpnet valgoffensiven i høst, var klar i sin sak da han besøkte FN. En plass i Sikkerhetsrådet vil kreve at Norge skjerper seg, mener han.

Utenriksminister Thorbjørn Jagland mener en plass i Sikkerhetsrådet vil bety mer utenriksdebatt i Stortinget. Selv vakte hans innlegg i generaldebatten onsdag oppsikt ved at han meget direkte listet opp all hjelp Norge gir til freds- og utviklingshjelp i hele verden. Og at han holdt en meget valgrettet tale. Selv løftet om pengestøtte til Jugoslavias opposisjon hvis de vinner valget, har virket positivt, sier Thorbjørn Jagland.

atn@dagbladet.no