Mot politisk krise i Montenegro

Montenegro står foran en mulig politisk krise etter at regjeringskoalisjonen har sprukket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringssplittelsen skjedde torsdag kveld etter at flertallet hadde gått inn for en plan om å gjøre Serbia og Montenegro til to uavhengige stater som deretter skal danne et løst statsforbund under navnet Jugoslavia.

Konkret foreslår regjeringsflertallet at befolkningene i Montenegro og i Serbia skal ta stilling til forslaget i folkeavstemninger. Flertallet i president Milo Djukanovic' montenegrinske regjering godkjente planen, men Folkepartiet, et av de tre partiene i regjeringen, valgte å forlate regjeringen..

Planen skulle straks sendes videre til de nye demokratiske makthaverne i Beograd, men det er nærmest utenkelig at de vil godta forslaget, fordi Jugoslavia i praksis vil bli oppløst.

Det nåværende Jugoslavia ble opprettet som føderal stat av republikkene Serbia og Montenegro i 1992.

Nyvalg mulig

Selv om Folkepartiet (NS) marsjerte ut av regjeringen i protest, kan regjeringen forsøke å bli sittende som en mindretallsregjering. Men den har nå bare støtte fra 35 av 78 medlemmer av nasjonalforsamlingen, og det største opposisjonspartiet SNS krever nyvalg.

Kritikerne sier at regjeringens plan for en ny allianse med Serbia baserer seg på så løse bånd at den i praksis er meningsløs.

Mange montenegrinere føler seg også nært knyttet til serberne, og det var en av grunnene til at den lille republikken med vel 600.000 innbyggere ikke forlot det tidligere Jugoslavia i 1991-92 slik Slovenia, Kroatia, Bosnia-Hercegovina og Makedonia gjorde.

Suverene stater

Hvis Djukanovic får gjennomslag for sin plan, vil Serbia og Montenegro begge være suverene stater med hvert sitt sete i FN. Alliansen vil riktignok ha en felles hær, men styrkene vil være under kommando av styresmaktene i det landet de befinner seg.

Den nye alliansen vil heller ikke ha en felles president, men hver sin. Det betyr at Jugoslavias nye president Vojislav Kostunica i så fall må finne seg en ny jobb.

Alliansen vil derimot ha felles ambassader, en felles valuta etter modell av euroen og et tollfritt fellesmarked.

Kosovo er fremdeles offisielt en del av Serbia, men den albanske delen av befolkningen ønsker uavhengighet. Hva som skal skje med Kosovo vil bli enda mer usikkert hvis dagens Jugoslavia oppløses.

Diskutere

President Djukanovic ønsker først å diskutere planen med den nye serbiske regjeringen og kommende statsminister Zoran Djindjic, som vant valget lørdag. Men Djindjic er helt avvisende til forslaget og sier ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA at det ikke vil finnes noen vei tilbake til et nytt samarbeid hvis Montenegro blir uavhengig.

Ifølge den siste meningsmålingen ønsker 43 prosent av montenegrinerne uavhengighet, 16 prosent en løs føderasjon, 23 prosent ingen endringer, og 9 prosent en total sammensmelting med Serbia.

President Djukanovic har flørtet med uavhengighet siden han kom til makten i 1997. Han var motstander av Milosevic' politikk i Kosovo, og har gjort den tyske mark til hovedvaluta i republikken.

(NTB-Reuters-AFP)