Mot politisk krise i Russland

Klokka 12 bestemmer den russiske nasjonalforsamlingen, Statsdumaen, om Sergej Kirijenko skal bli landets nye statsminister. - Jeg tror det går mot full politisk krise i Russland, sier Geir Flikke ved NUPI til Dagbladet :på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To ganger har Statsdumaen avvist Boris Jeltsins statsministerkandidat. Hvis de avviser ham for tredje gang i dag, vil Jeltsin oppløse Dumaen og skrive ut nyvalg. Alt for å få sin kandidat i statsministerstolen.

Til tross for enkelte signaler om flertall for Kirijenko, tror Russland-ekspert Geir Flikke ved Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) at landet kastes ut i politisk krise.

- Etter hva jeg har lest i russiske aviser i dag tror jeg det går mot nyvalg. Det vil kaste landet ut i en forfatningskrise, mener Flikke.

Marginalt flertall

I dag har Bondepartiet signalisert at de kan komme til å støtte Kirijenko, det samme har enkelte representanter for kommunistpartiet gjort i frykt for resultatene av et nyvalg.

- Hvis det blir hemmelig avstemming kan nok både Bondepartiet og enkelte kommunistrepresentanter sørge for flertall for Kirijenko, men blir det åpen avstemming, vil hvertfall kommunistene føle seg presset til å stemme mot ham, hevder Flikke.

Han mener kommunistleder Gennadij Ziuganov har mest å vinne på et nyvalg.

- Det er så mange fraksjoner i kommunistpartiet, og et nyvalg er en bra anledning for Ziuganov til å stramme grepet om partiet, selv om de trolig ikke vil få større oppslutning i det russiske folket, spår Geir Flikke.

Dagbladet :på nettet følger avstemmingen i dumaen.