Mot rekordstore avlinger i 2008

Korn-produksjonen øker som følge av matvarekrisa. Men prisene holder seg høye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Verdens kornproduksjon vil komme opp på rekordnivå i 2008. Det anslår FNs landbruksorganisasjon (FAO) i sin «Food Outook» for mai som ble offentliggjort i dag.

Produksjonen vil bli 2,1 milliarder tonn i år dersom dagens tendens vedvarer.

Det er en økning på 3,8 prosent fra 2007, fastslår FAO. Produksjon av hvete er det som ser ut til å øke mest.

Sulten øker

Prisene på de fleste matvarer har begynt å stabilisere seg, og noen synker litt. Det er likevel ikke sannsynlig at de vil nå det lave nivået de var på for få år siden.

Gjennomsnittsprisene på mat de fire første månedene i år lå 53 prosent over nivået i samme periode i fjor.

- Mat er ikke lenger den billige råvaren det en gang var. De høye prisene vil uvegerlig forverre den allerede prekære matmangelen som rammer over 800 millioner mennesker, sier FAOs visegeneralsekretær Hafez Ghanem på organisasjonens hjemmeside.

- Og mange millioner flere kan ende opp sultne, understreker han.

ØKER MEST: Produksjonene av korn, og særlig hvete, tar seg opp, viser en ny gjennomgang gjort av FNS landbruksorganisasjon. Foto: Emilio Morenatti/AP
ØKER MEST: Produksjonene av korn, og særlig hvete, tar seg opp, viser en ny gjennomgang gjort av FNS landbruksorganisasjon. Foto: Emilio Morenatti/AP Vis mer

Øker 40 prosent

Produksjonskostnadene på landbruksvarer er fortsatt høye på grunn av rekordhøye priser på drivstoff og gjødsel.

Dessuten fører eksportrestriksjoner, produksjon av biodrivstoff og høy etterspørsel til at den økte produksjonen ikke vil føre til betydelig nedgang i matvareprisene, fastslår FAO.

Matvareimporten til de fattigste importavhengige landene i verden vil koste 169 milliarder dollar i 2008. Dette er 40 prosent mer enn i 2007, skriver FAO.

RAMMES HARDEST: Haiti er et av de landene der befolkningen har blitt hardest rammet av de økte matvareprisene. Rene Cazeau (56) lager kaker av søle, salt og vegetabilsk fett, en siste utvei for de aller fattigste.
HARD KRITIKK:</B> Bruk av mais og andre matvarer i produksjonen av biodrivstoff møter nå økende motstand verden over.