Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mot sammenbrudd i Kosovo-forhandlingene

Forhandlingene om en fredsavtale for Kosovo i Paris så ut til å gå mot sammenbrudd i dag. Serberne nekter å godta avtalen og har startet en massiv styrkeoppbygging på grensen til Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Paris: Utenriksminister Robin Cook fra Storbritannia og hans franske kollega Hubert Vedrine, som har overoppsynet med forhandlingene, var ventet til konferansenteret i Paris rundt klokken 13 torsdag for å gjøre et siste forsøk på å få til en avtale.

Ifølge vestlige diplomater som følger forhandlingene, tyder mye på at Cook og Vedrine i ettermiddag må konstatere at forhandlingene ender uten serbisk tilslutning til fredsavtalen, som kosovoalbanerne har sagt de godtar.

Angrep

Dersom de to utenriksministrene konkluderer med at samtalene må avsluttes, åpner dette i prinsippet for NATO-angrep mot serbiske mål i og utenfor Kosovo. USA har sagt at et angrep kan komme raskt, særlig på bakgrunn av at serberne ser ut til å forberede en offensiv mot UCK-geriljaen i Kosovo.

Men rakett- og flyangrep vil likevel neppe komme umiddelbart. Diplomater i Paris antydet at de to utenriksministrene i helgen ville reise til Beograd for et aller siste forsøk på å få Jugoslavias president Slobodan Milosevic til å godta avtalen og utplasseringen av en bakkestyrke, dersom Paris-samtalene bryter sammen.

Russland

Muligheten for et militært angrep kompliseres også av at Russland, som er med i Kontaktgruppen for det tidligere Jugoslavia, har motsatt seg bruk av makt overfor serberne.

I går oppsto det tegn til splittelse blant de tre forhandlerne fra USA, EU og Russland da den russiske forhandleren Boris Majorskij ikke ville gå med på at det utelukkende er serberne som har skylden for at forhandlingene ser ut til å gå mot kollaps.

(NTB-Ole Kristian Bjellaanes)