Mot seier for Arroyo på Filippinene

Sittende president får ny tillitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sittende president Gloria Macapagal Arroyo lå an til å slå utfordreren Fernando Poe, viste en valgdagsmåling etter presidentvalget i Filippinene mandag. Ifølge målingen ledet Arroyo med 6 til 8 prosentpoeng.

Et slikt valgutfall ville være i tråd med meningsmålingene foran valget på statssjef, medlemmer av nasjonalforsamlingen og representanter til lokale styringsorganer. Avviklingen av valget ble skjemmet av voldshandlinger og anklager om valgfusk.

Opptellingen av stemmene begynte straks etter at valglokalene hadde stengt klokken 09 mandag morgen norsk tid. Noen pålitelig prognose var ikke ventet før tirsdag, og det kan ta opp til en måned før det endelige valgresultatet foreligger.

«Udugelig»

Valgavviklingen var spredt over mer enn 300.000 kretser på Filippinenes over 7.000 øyer, og gikk langt fra smertefritt for seg. Selve den sentrale valgkommisjonen COMLEC ble anklaget for udugelighet og manglende handlekraft.

Mange valglokaler manglet stemmesedler, og i tre avsidesliggende byer ble hele valgavviklingen utsatt til tirsdag. En rekke steder skal velgere forgjeves ha lett etter sine navn i manntallet, og i ett distrikt i hovedstaden Manila skal en femdel av navnene ha manglet.

COMLEC-sjefen Benjamin Abalos forsvarte sine medarbeidere og sa de hadde gjort en god jobb. - Til nå har det gått bra, bortsett fra i enkelte distrikter som har problemer med manntallet, men frammøtet ser ut til å bli svært høyt, sa Abalos.

Vold

Han bekreftet at bombeaksjoner og skyting hadde skapt problemer for valgviklingen flere steder i landet. I løpet av det siste døgnet før valglokalene åpnet, mistet 16 mennesker livet i voldshandlinger, slik at tallet på dødsofre i valgkampen kom opp i over 100.

Midt under valgkampen i stanset landets høyesterett overraskende regjeringens planer om datastyrt telling av stemmene i Filippinene. Begrunnelsen var at selskapet som vant anbudet på leveranse av datautstyr, ikke var kvalifisert for jobben.

Filippinene var i sin tid ett av Asias rikeste land, men et halvt århundre med korrupsjon og politisk uro har gjort det til ett av de fattigste. Noen få familier kontrollerer storparten av landets rikdommer, mens halvparten av befolkningen lever på under 15 kroner dagen.

(NTB-Reuters-DPA)