Mot seier for Berlusconi

Høyrepolitikeren Silvio Berlusconi (64) ligger an til å vinne dagens valg i Italia, viser den første valgdagsmålingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Målingen, som er utført av Datamedia-instituttet, gir Berlusconis Frihetsallianse flertall i både underhuset og senatet i nasjonalforsamlingen.

I underhuset ligger Frihetsalliansen ifølge målingen an til å få 369 av de 650 plassene, og i senatet ser Berlusconis ut til å ha sikret seg 179 av de 315 plassene, melder NTB.

Et statlig tv-selskap, RAI, har også gjennomført en valgdagsmåling. Her er tendensen den samme: Den konservative Berlusconi vil få 48-51 prosent av stemmene i underhuset - mot Rutellis 41-44 prosent.

Målingen viser også at Berlusconis allianse for 47-50 prosent i senatet. Mot 40-43 prosent for Rutelli, melder AP.

Italienerne velger ny nasjonalforsamling og regjering. Kampen står i første rekke mellom høyrelederen Silvio Berlusconi (64) og Romas tidligere borgermester, Francesco Rutelli (46), som stiller for den regjerende venstrekoalisjonen Olivenalliansen.

Høyrevind

Høyrevinden blåser over Italia. Noe mediemogulen og pengemannen Berlusconi kan tjene på. Meningsmålingene like før valget viser at Berlusconi har et forsprang til Olivenalliansens Frencesco Rutelli.

Men Berlusconi må vente tålmodig til alle stemmene er talt opp: Motkandidaten, Romas tidligere borgermester, Francesco Rutelli, har markert seg i valgkampens siste fase.

 • Ifølge flere mediekommentatorer, vant Rutelli den siste avgjørende tv-debatten som gikk fredag. Sju millioner seere fulgte Rutelli i den statlige tv-kanalen Rai Due. Bare 4,5 millioner italienere så Berlusconis avsluttende tv-opptreden i hans egen kanal, Canale5, skriver La Repubblica i dag.
 • Rutelli håper de usikre velgerne vil stemme på ham. Andelen usikre velgere var på hele 27 prosent knappe to uker før dagens valg.

  - Godt tegn


  Klokka 06.30 i dag tidlig åpnet valglokalene i Italia. Ved lunchtider hadde nesten 21,5 av de nesten 50 millioner stemmeberettigede gitt sin stemme. Dette er en kraftig økning sammenlignet med valget i 1996, melder BBC online. I 1996 stemte totalt 82,7 prosent i parlamentsvalget.

  - Vi tror dette er et godt tegn, sa Rutelli om den høye valgdeltakelsen.

  Valglokalene stenger klokka 22.00 i kveld. Det endelige valgresultatet blir ikke klart før tidligst mandag morgen.

  Mediemogul versus eks-ordfører


 • 64-årige Silvio Berlusconi er en av verdens rikeste menn med en formue på over 10 millioner dollars. Mediemogulen eier tre av Italias sju nasjonale tv-kanaler. Han er også under etterforsking for skatteunndragelser og korrupsjon. Magasinet The Economist har beskrevet Berlusconi som «uskikket til å regjere».
 • 46-åringen Francesco Rutelli er mest kjent som borgermesteren i Roma. Han er blitt populær etter at han har løst hovedstadens trafikkproblemer - og for en vellykket gjennomføring av 2000-årsfesten i Roma.


  Italias valgsystem:

  Italia ble republikk i 1948. Det italienske parlamentet velges for en periode på fem år, men har hatt mange ustabile regjeringer som er blitt tvunget til å skrive ut nyvalg. Til sammen har det vært 55 ulike regjeringer.

  Det nåværende valgsystemet ble innført i 1993, for å minske makten til de små partiene, og er en kombinasjon av flertallsvalg og forholdstallsvalg. Den ønskede effekten uteble imidlertid.

  Bare sju måneder etter at Berlusconi gikk av med valgseieren i 1994, forlot Nordforbundet regjeringen, og nyvalg måtte utlyses. Det ble vunnet av Olivenalliansen som siden har sittet ved makten.

  Parlamentet er delt inn i to kammer, Senatet og et Underhuset.

  Senatet har 315 representanter mens Underhuset har 630 seter. De aller fleste blir valgt ved flertallsvalg, mens noen blir valgt ved forholdstallsvalg.

  Man må være 18 år for å kunne avlegge stemme, men 25 år for å få stemme i senatsvalget.

  Alle stemmesedlene skal telles for hånd, og det endelige valgresultatet ventes natt til mandag for senatet, og mandag formiddag for Underhuset.

  Partiene må få minst fire prosent for å komme inn i parlamentet.


<B>TRO PÅ SEIER:</B> Pengemannen og mediemogulen Silvio Berlusconi stemte naturlig nok på seg sjøl i Milano i dag.
VED GODT MOT:</B> Venstre-sidas Francesco Rutelli håper at de usikre velgerne stemmer på han i dag. Her er han på vei inn for å stemme i Roma.