Mot seier for Bush?

USAs høyesterett bestemte i natt norsk tid å sende avgjørelsen om håndtellingen av stemmesedlene i Florida tilbake til delstatshøyesteretten i Florida. Eksperter tror høyestretts avgjørelse betyr at George W. Bush blir president i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Første gang publisert 13. desember klokka 00.31.

Les Høyesteretts avgjørelse her!

(FindLaw)

Valgeksperter var i dag tidlig i tvil om hva avgjørelsen fra USAs høyestrett egentlig innebærer, men tror George W. Bush er nærmere en seier i presidentvalget enn noen gang.

Syv av de ni høyesterettsdommerne uttaler at håndtellingen i Florida ikke er uproblematisk i forhold til den amerikanske grunnloven. Mye tyder uansett på at en håndtelling av stemmesedler i Florida ikke kan bli gjennomført fordi tidsfristen for en slik omtelling er for knapp.

USAs høyesterett krever at Floridas høyesterett innfører en standard for hele staten for hvordan håndtellingen skal gjennomføres før opptellingen fortsetter. Valgeksperter er i tvil om det lar seg gjøre å bli ferdig med håndtellingen før fristen som er 18. desember.

Bush positiv

Bushs talsmann James Baker betegnet i dag høyesteretts avgjørelse som «meget gledelig». Samtidig antydet han at valget nå kan være avgjort i Bushs favør, melder CNN.

Uttalelser fra presidentkandidat Al Gores medarbeidere tyder på en viss resignasjon i forhold til Gores muligheter for å bli president.

Det pro-republikanske representanthuset i Florida valgte i går kveld 25 valgmenn med mandat til å stemme på George W. Bush som USAs neste president. I tillegg avviste Floridas høyesterett visepresident Al Gore sitt krav om en ny håndtelling av forkastede tvilsomme stemmer i to fylker. Gores krav om å annullere flere tusen poststemmer er også avvist. Begge disse avgjørelsene går i favør av Bush.

- Det vil trolig bety slutten, innrømmet den demokratiske visepresident-kandidaten Joseph Lieberman i går kveld. Han siktet til at Floridas høyesterett ikke etterkom Demokratenes krav i retten.

Talen er klar

George W. Bush er så sikker på at han vinner valget at han allerede har skrevet ferdig talen sin til det amerikanske folk. I tillegg har det Republikanske parti trykket opp flere tusen små skilt med teksten «Bush Wins».

Ifølge avisa New York Times vil Bush-rådgiverne legge til rette for at Gore skal få innrømme nederlaget kort tid etter rettskjennelsen. Slik håper de å legge valgballen endelig død.

Vil dobbeltsjekke

Amerikanske medier vil uansett utfall av saken ikke gi seg med å finne sannheten om hvem som egentlig vant i Florida. Alle dokumenter i saken, inkludert stemmesedlene, vil bli tilgjengelig for offentligheten når en avgjørelse er fattet. Det er ventet at de store mediehusene i USA, enten sammen, eller hver for seg vil telle alle stemmene på nytt. Og de vil ikke nøle med å offentliggjøre det egentlige resultatet. Hvis det viser seg at Gore fikk flest stemmer i Florida, vil dette alltid hefte ved Bush senere, og det kan åpne for pengesøksmål i demokratiet USA.