Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mot seier for Centerpartiet

Tidligere statsminister Esko Aho kan bli Finlands nye president. Centerpartiet ledet klart over det sosialdemokratiske partiet SDP og det konservative Samlingspartiet da nesten 60 prosent av stemmene var talt opp i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En god del av Centerns framgang skyldtes trolig at valgkretser med lave innbyggertall gjerne blir talt ferdig først. Som i Norge er det finske Centerpartiet et parti med sterk støtte i distriktene.

Men uansett så det ut til at Centerpartiet, det eneste store finske partiet som ikke har sittet i koalisjonsregjering de siste fire årene, hadde gjort et spesielt bra valg, bedre enn hva som var blitt fanget opp av de siste meningsmålingene.

Der lå de tre store partiene omtrent likt på omkring 23 prosent, SDP noe under i enkelte målinger.

Forandring

Med 59.6 av stemmene talt opp lå Centern på 27,9 prosent, en framgang på 8 prosent siden valget i 1995. SDP lå på 22,4, en tilbakegang på nesten 6 prosent siden valgskredet i 1995, mens Samlingspartiet gikk fram til 19,2. Det var atskillig mindre enn ventet, men likevel en framgang på vel en prosent siden forrige valg.

- Dette viser at velgerne har hatt behov for en forandring, sa en fornøyd Esko Aho om de foreløpige tallene.

Dermed så det ut til at Centern kunne få statsministerposten, og det naturligste ville etter finsk sedvane være at SDP og Centern dannet regjering. I en situasjon der ingen store partier er store nok til å regjere alene, regner finnene en koalisjon nærmest som en selvfølge.

«Lover for mye»

SDP-statsminister Paavo Lipponen, som har hatt et fruktbart samarbeid med Samlingspartiet i perioden 1995-99, viste først liten entusiasme for et regjeringssamarbeid med Centern.

- Problemet med Centern er at de har lovet for mye. De har lovet alt mulig, og dette er ikke blitt tilstrekkelig avslørt i valgkampen, sa Lipponen, som likevel understreket at det er de kommende dagers forhandlinger som avgjør regjeringsspørsmålet.

SDP gikk tilbake, men mindre enn ventet, etter at statsministerens parti i lengre tid er blitt spådd et valgnederlag fordi regjeringens høyreorienterte politikk skal ha falt mange SDP-velgere tungt for brystet. Heller ikke Vänsterpartiet gikk mye tilbake, men så ut til å miste tre av sine 19 mandater i Riksdagen.

(NTB)