<strong>FEIRER:</strong> UKIP-leder og brexit-topp Nigel Farage jubler etter folkeavstemningen i Storbritannia. Nå peker pilene i hans retning. Foto: NTB scanpix
FEIRER: UKIP-leder og brexit-topp Nigel Farage jubler etter folkeavstemningen i Storbritannia. Nå peker pilene i hans retning. Foto: NTB scanpix Vis mer

Mot sjokkseier for Brexit-leiren

- Jeg våger nå drømme at dagen gryr for et selvstendig Storbritannia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Britene biter negler mens opptellingen av stemmene til tilhengere og motstandere av videre britisk EU-medlemskap tikker inn.

Sky News og BBC melder i sine siste prognoser at Storbritannia har stemt for å forlate EU.

- Bli-leiren kan ikke vinne. Svaret er: Vi går ut, sa BBCs programleder rundt klokken 5.40 fredag morgen, like etter at TV-kanalen ITV hadde erklært det samme. Også Sky News spår seier for ut-leiren.

Klokka 6.20 leder Brexit-leiren med rundt én million stemmer. Prognosene tyder på at Brexit-leiren vinner med 52 prosent mot bli-leirens 48. Ut-general Nigel Farage er i ekstase:

- Jeg våger nå drømme at dagen gryr for et selvstendig Storbritannia, sier Farage til tilhengerne av UKIP-partiet.

- La 23. juni gå inn i historien som uavhengighetsdagen vår, sier Farage og håper EU som «feilet prosjekt» nå tvinges i kne.

Farage får også støtte av den tidligere sjefen for analyseselskapet YouGov, Peter Kellner, som tidligere har vært skråsikker på at bli-siden ville vinne:

«Det ser ut som om vi er på vei mot et dårlig resultat for Storbritannia, dårlig for analytikere og (minst viktig) pinlig for meg», skriver han på Twitter like etter klokka 4.

Farage: - EU er dømt til å kollapse uansett, med eller uten oss

Store svingninger på finansmarkedet

Mange av verdens økonomer og finansfolk har trolig også fått kortere negler i løpet av natta. For finansmarkedet har slengt seg med på berg-og-dalbanen som svinger i takt med resultatene fra opptellingen i Storbritannia.

Svingningene har gått spesielt hardt ut over pundet som har nådd både topp- og bunnotering i løpet av natta.

Like før klokken 5 kostet et pund 1,36 amerikanske dollar. Det er den svakeste pundkursen siden 2009, og langt under nattens toppnotering på 1,50 dollar. Sistnevnte er også årsbeste for den britiske valutaen og kom etter at en måling fra YouGov antydet 52 prosents oppslutning for fortsatt britisk EU-medlemskap, skriver NTB.

En kommentator på BBC understreker at valutasvingningene på natten skal tas med en klype salt, ettersom det handles relativt små volumer på denne tiden. Dermed skal det mindre til for at man får store utslag.

«Alle» møtte opp for å stemme

Ved 1-tida i natt kom de aller første resultatene fra britenes folkeavstemning. Gibraltar var den første valgkretsen som offentliggjorde resultatene av valget. Ikke overraskende fant hele 83,7 prosent av de 32 000 innbyggerne på det britiske territoriet veien til valgurnene. Bare 4,9 prosent av dem stemte for å forlate unionen.

Scillyøyene og Orknøyene støttet også videre medlemskap med kontinentet med henholdsvis 56,4 prosent og 63,2 prosents oppslutning.

Men ikke alle ønsker å forbli i unionen. 66,3 prosent av befolkningen i Broxbourne, 54,7 prosent i Swindon og 61,3 prosent i Sunderland vil avslutte medlemskapet.

(Dagbladet/NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer