Mot skytefelt- fikk sparken

Major Jørn Erik Berntsen kalte det omstridte regionskytefeltet på Østlandet for en feilinvestering. Det resulterte i at han fikk sparken fra stillingen som informasjonsoffiser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Det er merkelig at man vil investere milliarder i et skytefelt det ikke er bruk for, når vi har et desperat behov for penger til andre ting. Regionfelt Østlandet er en feilinvestering, skrev Berntsen i et leserinnlegg i avisa Nordlys. Han gjentok det samme i et intervju med avisa tirsdag.

Områdetillitsvalgt Roy Nordfonn reagerer sterkt på forflytningen, og mener det vitner om en uhyggelig lav takhøyde i Forsvaret:

- Signaleffekten av en slik reaksjon mot Berntsen er at det er best å tie stille eller være enig med ledelsen. Men dette strider mot forsvarsledelsens oppfordring til oss offiserer om å delta aktivt i debatten rundt organiseringen av Forsvaret, sier områdetillitsvalgt Roy Nordfonn til Dagbladet. Han tok opp saken med forsvarssjefen i går kveld, men fikk ikke medhold.

- Forsvarssjefen støttet divisjonssjef Sølvberg fullt ut, og mente det var uforenlig med Berntsens rolle å uttale seg slik til media, sier Nordfonn.

Ifølge divisjonsjef general Lars Sølvberg er det ikke noe dramatisk i at Berntsen slutter i sin stilling med øyeblikkelig virkning:

- Det ble en helt umulig oppgave å la Berntsen fortsette som informasjonsoffiser etter oppslaget i Nordlys, sier han til Nettavisen.

Berntsen fungerte som informasjonsoffiser i 6. divisjon, og hadde ansvaret for intern og noe ekstern informasjon. Han har foreløpig ikke fått nye arbeidsoppgaver.

Sølvberg understreker at han har stor tillit til major Berntsen og at han fortsatt ønsker han skal arbeide på andre områder i 6. divisjon, der han er friere til å hevde sine meninger.

Strtingsrepresentant og medlem av Forsvarskomiteen, Kjetil Bjørklund, sier til Dagbladet at ansatte i Forsvaret må ha lov til å uttale seg om omorganiseringer og investeringer i disse tider. Han sier han vil følge opp saken.

Berntsen selv var ikke tilgjengelig for kommentar i går kveld.

aud.dalsegg@dagbladet.no