Mot slutten for «Mir»

41 år gamle Andy Thomas blir den siste av sju amerikanske astronauter som bor og arbeider på den russiske romstasjonen «Mir». Det amerikansk-russiske samarbeidsprosjektet avsluttes i mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Prosjektet kostet USA nærmere enn halv milliard dollar, og gikk i store trekk ut på regelmessige sammenkoplinger av «Mir» og ulike amerikanske romferjer. For den aldrende og nedslitte romstasjonen ble dette trolig avslutningen på en lang karriere.

Den vil bli erstattet av en ny, internasjonal romstasjon, som skal settes sammen etter byggesett-prinsippet og innledes i sommer. Russerne har ikke gitt opp håpet om å få bygget inn «Mir» som en del av den nye stasjonen, en idé som den amerikanske romfartsadministrasjonen NASA blankt avviser.

Ikke fler

En av sjefene for «Mir»-prosjektet, som nå føres videre av det statlige russiske selskapet RKKK Energija, sier at han helst hadde sett flere amerikanske astronauter på besøk på «Mir». Men også her svarer NASA et høflig, men helt klart nei.

«Mir»-prosjektet ble innledet i 1986, men oppbyggingen av stasjonen ble først avsluttet ti år senere. Stasjonens levealder er deretter på papiret blitt forlenget flere ganger, først til 1994 og så til 1997. I 1998 er det kanskje endelig slutt - for alvor.

(NTB)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer