Mot slutten på storstreiken?

Det er kontakt mellom LO og NHO, og forhandlingene kan bli tatt opp igjen i løpet av dagen. Det kan bety at det nærmer seg slutten på storstreiken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO-leder Yngve Hågensen bekreftet på en pressekonferanse klokka 11 at LO og NHO i går kveld satt i et flere timer langt møte.

- Jeg vil kalle det sonderinger med den annen part der vi gjennomgikk situasjonen, sier Hågensen.

Han startet pressekonferansen slik: - Jeg har en melding til dere som er konkret.

Så fortsatte han med å understreke at konflikten ikke er et mål i seg selv, og at han gjerne vil føre forhandlinger når tidspunktet er riktig.

Det er det tydeligvis nå.

Nær løsning

- Vi skal nå i sekretariatsmøte der vi skal redegjøre for situasjonen. Hvis sekretariatet er enig med ledelsen, vil vi vedta et konkret krav som skal meddeles NHO. Det kan føre til at vi er i forhandlingsposisjon igjen i løpet av dagen, sier Hågensen.

Trolig har partene nærmet seg hverandre så mye i løpet av gårdagen at en løsning er svært nært forestående. Om nye forhandlinger kommer i stand ved hjelp av riksmeklingsmann Reidar Webster, eller om partene forhandler uten hjelp utenfra er ikke bestemt. Det kan ta flere timer før partene kan bli enige om en ny avtale. Dermed er det ikke sikkert at streiken blir avblåst før i morgen.

- Jeg vil heller ikke ta stilling til om det blir forhandlinger eller mekling, men det er naturlig at riksmeklingsmann Reidar Webster trekkes inn, sier Hågensen.

- Skjønner hverandre

Det er trolig NHO som har tatt initiativet til sonderingsmøtene som ble holdt i går kveld og tidlig i dag.

- Det er muligheter for en rask utvikling i positiv retning i løpet av dagen. Partene skjønner hverandre bedre enn før, og det er klart vi ikke setter i gang møter dersom vi regner med at det er bortkastet tid, sier informasjonsdirektør Øyvind Lind Pettersen i NHO til Dagbladet :på nettet.

Ingen av partene vil si noe om hva det konkret ble snakket om på møtet i går der nestlederne Gerd-Liv Valla og Jan Balstad deltok sammen med Hågensen på LO-siden.

LO-lederen har strategien klar også for en situasjon der sekretariatet ikke går for ledelsens forslag eller der NHO ikke vil delta i forhandlinger eller mekling.

- Hvis dette ikke fører fram innkaller vi til nytt sekretariatsmøte onsdag. Da vil vi vurdere en ytterlige opptrapping av streiken, sier Hågensen.

84.600 LO-medlemmer har vært i streik siden torsdag i forrige uke. Fra i morgen er 102.000 i streik, dersom streiken ikke blir avblåst i løpet av dagen.

Dagbladet :på nettet kommer tilbake med mer.

FORHANDLINGSKLAR: LO-leder Yngve Hågensen er klar for å starte forhandlinger med NHO.