Mot sterk IT-åpning

Den kommende uka er fullpakket av økonomiske nøkkeltall, med tirsdag som første milepæl. I dag ventes IT-aksjene å ta teten fra start.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Detaljhandelen vil spille en avgjørende rolle for utviklingen på Wall Street de nærmeste dagene. Resultattall og makrotall vil gi investorene, og ikke minst sentralbanken, noe å tygge på. Det alle håper på er indikasjoner som viser at menigmann i USA fortsetter sitt ubekymrede forbruk.

Om lag to timer før børsåpning mandag indikerer futures-handelen en positiv åpning for den teknologitunge Nasdaq-indeksen, mens det går mot en flat start for det bredere aksjemarkedet.

Mandag er det stille før stormen på makrofronten. Det innebærer at det kan bli en relativt rolig dag på børsene i USA. Tirsdag er det imidlertid duket for detaljhandelstall for juli. Senere i uken strømmer det på med tall for nystartede boliger, industriproduksjon, konsumentenes fremtidstro og ikke minst konsumprisene.

'Det er som julaften i august for datanerder. Julirapporten for detaljhandelen troner over alle de andre rapportene. Privat forbruk er det eneste som holder økonomien opp, men det er tegn til at styrken avtar. Hvis støtten ryker, er resesjon et faktum' , skriver CBS Marketwatch.

Detaljhandelen utgjør omlag halvparten av det private forbruket. Økonomer CBS Marketwatch har vært i kontakt med venter et fall på 0,1 prosent i juli etter en oppgang på 0,2 prosent i juni. Eksklusive biler ventes det en oppgang på 0,2 prosent, mot et fall på 0,2 prosent i juni. Indikasjonen er at starten på tredje kvartal har vært treg.

Detaljhandelstallene og resten av ukens nøkkeltall vil være de siste impulsene sentralbanken får foran neste ukes rentemøte. Det er ventet et kutt på nye 25 basispunkter, men markedsaktører mener svake detaljhandelstall vil kunne sette fart i spekulasjonene om at kuttet blir på 50 basispunkter.

Ifølge DnB Markets viser prisingen av amerikanske rentefutures, med oppgjør i september, etter offentliggjørelsen av produsentprisindeksen, at det ble priset inn et rentekutt på 25 basispunkter neste uke. Prisingen antyder også en 15 prosent sannsynlighet for at sentralbanken kutter med 50 basispunkter.

Videre viser oktoberkontrakten en 68 prosents sannsynlighet for ytterligere kutt etter augustmøtet. Desember-kontrakten viseren 82 prosents sannsynlighet for at styringsrenten (fed funds) er nede i 3,25 prosent ved årsslutt. Fed funds er i dag på 3,75 prosent.

Samtidig som detaljhandelstallene for juli legges frem kommer det også en rekke resultattall fra flere kjøpesenterkjeder i USA. Tirsdag skal Wall-Mart, Home Depot, JC. Penney og Abercrombie & Fitch i ilden.

Fredagens aksjehandel ble preget av at investorene søkte over i mer defensive papirer i form av mer tradisjonelle næringer, fremfor IT-sektoren. Fredag steg Dow Jones-indeksen hele 1,1 prosent til 10.416,25 poeng. Nasdaq-indeksen falt 0,4 prosent til 1.956,47 poeng. IT-aksjen falt 0,1 prosent i etterbørshandelen.

To timer før åpning er Nasdaq-futuren opp 25 poeng i forhold til fair value . Det indikerer sterk start for IT-aksjene. Samtidig er futures-kontrakten for S&P 500 opp 4 poeng. Det indikerer at Dow Jones-indeksen vil åpne flatt til svakt opp.