Mot storseier for Suu Kyi

Ligger an til å vinne 80 prosent av stemmene.

VINNEREN: Aung San Suu Kyi går mot storseier i valget i Myanmar. REUTERS/Soe Zeya Tun/Scanpix
VINNEREN: Aung San Suu Kyi går mot storseier i valget i Myanmar. REUTERS/Soe Zeya Tun/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Valget i Myanmar ser ut til å bli storeslem for opposisjonsleder og nobelprisvinner Aung San Suu Kyi. Hun avventer så langt valgresultatet i huset der hun tilbrakte 15 år i husarrest, men en talsmann for partiet hennes NDL (Nasjonal liga for demokrati), sier at partiet ligger an til å få en oppslutning på rundt 80 prosent av stemmene.

- Vi har alle en anelse om i hvilken retning dette går, sa Aung San Suu Kyi, da hun møtte sine jublende tilhengere i natt norsk tid.

Aksepterer nederlag Nederlaget er allerede et stykke på vei akseptert av partiet som støtter de militære, USDP. Den midlertidige partilederen, etter en dramatisk palassrevolusjon i partiet i august, Htai Oo, sa for litt siden at partiet har tapt flere mandater enn det har vunnet. Htay Oo har selv mistet sin plass i nasjonalforsamlingen, kunne han si, ifølge The Guardians løpende dekning av valget i Myanmar.

Det rapporteres at NDLs tilhengere allerede feirer i gatene i hovedstaden Yangoon. Ifølge valgkommisjonen skal 16 av de 17 stemmene som var talt opp klokka 10. 15 norsk tid ha gått til NDL, mens USDP skal ha vunnet ett sete.

Generalenes kommer imidlertid uansett inn med ei stor gruppe i parlamentet i Myanmar. 25 prosent av de til sammen 498 plassene er allerede sikret de militære, ifølge grunnloven, som sikrer de militære denne representasjonen, og kontroll over maktministeriene som forsvarsdepartementet og innenriksdepartementet, som har kontroll med politiet.

Resultatet legges åpent fram Som et bilde på de dramatiske forandringene Myanmar har gått gjennom siden generalene bestemte seg for å gjøre demokratiske kompromisser er Valgsentralen i hovedstaden, der valgresultatene legges åpent ut etter hvert som resultatene strømmer inn. Myanmar var i mange år et av verdens mest lukkede land, etter at generalene annullerte valgresultatet i 1990, da Aung San Suu Kyi også vant stort. I stedet ble valgvinneren den gang satt i husarrest. Demokratiprosessen startet i 2011.

Spørsmålet er også denne gang hva som skjer etter valget. Men generalenes demokratiske sinnelag ser ut til å være sukret av fruktene Myanmar allerede har høstet for sin tilnærming til verden, og løftene om demokrati. Landet har de siste åra fått massiv hjelp fra utlandet, blant annet Norge.