Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mot tidenes konkurs i USA

Det amerikanske energiselskapet Enrons fall sender sjokkbølger gjennom finansverdenen. Bankene må blø. På litt over et år har markedsverdien falt fra 712 milliarder kroner til 2,3 milliarder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er snakk om et av de største sammenbrudd i et transnasjonalt selskap. I Europa har allerede Enron søkt om kreditorbeskyttelse og er satt under administrasjon av en representant for PricewaterhouseCoopers. Det samme ventes skje i USA neste uke. Man forsøker å skaffe seg pusterom til å redusere gjelden etter at en redningsplan slo feil forrige uke.

Enron var rangert som nummer sju på Fortunes liste over USAs 500 største selskaper. Enorme verdier står på spill, og banker over hele verden må ta store tap.

Enron er også representert i Norge, der det har 60 ansatte. Selskapet er stort på det nordiske kraftmarkedet. De ansatte på Skøyen i Oslo sier det hersker krisestemning. Enron Norge er underlagt USA, får NTB opplyst. De får dermed ingen avklaring før til uken.

- Vi vet ikke mer enn det som står i avisene, sier en ansatt til NTB.

Gransking

I Kongressen forbereder man gransking av hva som er skjedd. I august 2000 sto aksjekursen i 90.56 dollar. Nå står aksjen i 36 cent. Da den var på det høyeste skrøt ledelsen av at den var underpriset selv på dette nivået.

Representanter fra begge partier vil vite hvordan det er mulig at et selskap som markedsførte seg selv som «Verdens ledende selskap», og så sent som i februar ble anbefalt av Wall Street-meklere, uten forvarsel kan kollapse.

Tap

Listen over banker som har lånt, til dels uten sikring, er lang: J.P. Morgan har lånt ut 4,4 milliarder kroner uten sikring, Citigroup mellom 6 og 7 milliarder koner, hvorav halvparten er uten garanti. Nederlandske ABN AMRO er del av et internasjonalt syndikat som har lånt Enrons Dabhol-prosjekt i India 19 milliarder kroner, men mot sikkerhet.

Det var onsdag det virkelig rutsjet utfor for Enron. Da trakk konkurrenten Dynegy seg fra redningsaksjonen, og de to kjente kredittratingsbyråene Standard and Poor og Moody's Investors Service nedgraderte obligasjonslånene til såkalt junkstatus (søppel). Det koster fire japanske finanshus hele 71 milliarder kroner.

(NTB-Reuters)

Hele Norges coronakart