Mot tidenes torden-sommer

Det går mot tidenes lynsommer i Norge. Bare til nå i år har lynet slått ned 40000 ganger. Her er oversikten som viser hvor du blir angrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oversikten er utarbeidet av forskere ved Sintef Energiforskning i Trondheim og viser det gjennomsnittlige antallet lynnedslag i året i et område på 100 kvadratkilometer. Oversikten er basert på registrerte lynnedslag i Norge i perioden 1996- 2001.

- Østlandsområdet og spesielt Østfold skiller seg ut som det verste lynnedslagsområdet. Også Bergen skiller seg ut. Grunnen til det er først og fremst et heftig tordenvær i Bergen i fjor sommer, sier forsker Frank Dahlslett.

Firedobling

Lyn og torden har allerede satt sitt preg på sommeren. I årets seks første måneder registrerte Sintef hele 40000 lynnedslag. I fjor ble det registrert 11000 nedslag i samme periode. Det er nær en firedobling.

- På grunn av det varme og urolige været har vi hatt uvanlig mange nedslag i mai og juni. Normalt er det i juli og august de fleste lynnedslagene blir registrert, sier Dahlslett.

I fjor satte Sintef rekord i antallet registrerte lynnedslag. Hele 132500 nedslag ble registrert på tolv måneder. I år kan det bli satt ny rekord.

Høy temperatur

Lyn oppstår når iskrystaller og vanndråper i en sky lager turbulens og dermed elektrisk spenning.

Mot tidenes torden-sommer

Forutsetningen for tordenvær er at luftmassene ved bakken er varmere enn luftmassene høyere oppe. I tillegg må det være høy fuktighet i lufta.

The European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) har utarbeidet prognoser for månedene juli, august og september. Disse antyder at temperaturen i disse månedene vil ligge i overkant av normalen.

- Høy temperatur er et forhold som kan gi økt tordenvirksomhet, men dette vil avhenge av om vi også får mye nedbør i perioden. Det er det vanskelig å si noe om ennå, sier direktør Jens Sunde ved Meteorologisk institutt i Oslo.

Antall lynnedslag pr. år

1996: 28000

1997: 76000

1998: 12500

1999: 11000

2000: 81500

2001: 132500

Kilde: Sintef Energiforskning AS

LYSER OPP I NATTEN: Lyn og torden har allerede satt sitt preg på sommeren. Og mer skal det bli.