Mot tiltale

I går trakk Elfad Badirkhanov sin anke etter at han ble dømt for bedragerier. Alt tyder nå på at statsadvokaten vil tiltale hans fraseparerte hustru - kjendis og NRK-redaktør Marit Christensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elfad Badirkhanov ble i vår dømt til fengsel for bedrageri og grove underslag.

Oslo byrett fant det bevist at smykker verdt nær fire millioner kroner tilhørende britisk-norske Marit Guinness Aschan var underslått. Aserbajdsjaneren ble også dømt for å ha bedratt den tidligere KGB-obersten Anar Agaev for 25000 amerikanske dollar.

Trakk anken

Lagmannsretten aksepterte anken til Badirkhanov vedrørende KGB-obersten.

Men i går trakk Badirkhanov overraskende anken.

- Han orker ikke en runde til med mediekjør, derfor trekker Badirkhanov anken, sier høyesterettsadvokat Tor Erling Staff.

Samtidig understreker Badirkhanov at han er uskyldig dømt, og at han på ingen måte aksepterer dommen.

Under rettsforhandlingene i Oslo byrett la aktor, politiadvokat Anne Maria Haarr, stor vekt på at Badirkhanov ikke hadde vært alene om å bedra den tidligere KGB-obersten.

Gjentatte ganger presiserte politiadvokaten at bedrageriet var utført av Badirkhanov og Marit Christensen sammen.

Et signal

Og nå som dommen mot aserbajdsjaneren er rettskraftig, er det et klart signal om at statsadvokat Kristian Nicolaisen vil tiltale Marit Christensen for det samme forhold.

«Moskva-Marit» har tidligere gitt uttrykk for at hun er oppbrakt over at påtalemyndigheten mener hun har vært med på å bedra den tidligere KGB-obersten.

Ved siden av bedrageriet mot eks-KGB-eren er Christensen også siktet for tre andre kriminelle forhold.

Politiet i Oslo har på det nærmeste avsluttet etterforskningen av Christensen. Bare noen få avhør av personer som Christensen har oppgitt som vitner, gjenstår.

Tiltales

Politiadvokat Anne Maria Haarr skal deretter vurdere saken, men etter det Dagbladet erfarer er det klart at hun vil innstille på tiltale mot NRK-kjendisen.

Statsadvokat Kristian Nicolaisen vil deretter ta den endelige beslutningen om tiltalespørsmålet.

Marit Christensen risikerer flere måneder i fengsel.

- Jeg betviler at påtalemyndigheten tiltaler Marit Christensen, sier Tor Erling Staff, som representerer både Marit Christensen og hennes fraseparerte ektemann Elfad Badirkhanov.

- Kan Badirkhanovs trekning av anken få betydning for Marit Christensen?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Staff.

Statsadvokat Kristian Nicolaisen kommenterer ikke saken før han har avgjort tiltalespørsmålet.

Forholdet mellom det fraseparerte ekteparet - Moskva-Marit og Badirkhanov- skal ha kjølnet betraktelig etter at hun i sommer sto fram på førstesida i Se og Hør, med sin nye kjærlighet - David Kounkou fra Kongo.

I en rettssak mot Christensen vil Badirkhanov bli innstevnet som et sentralt vitne.

Smykkesaken

  • Elfad Badirkhanov ble i april dømt til 2 1/2 års fengsel, blant annet for å ha bedratt britisk-norske Marit Guinness Aschan for hennes smykkesamling, verdt ca. 4 millioner kroner. Mesteparten av smykkene er fortsatt borte.
  • Rettssaken i Oslo byrett hadde høy kjendisfaktor, med blant andre krigshelten Gunnar «Kjakan» Sønsteby, tidligere NRK-korrespondent Gro Holm og spiondømte Arne Treholt som vitner.
  • I retten framhevet Badirkhanov både russisk mafia og tidligere KGB som årsaker til at alt gikk galt i smykkesaken.