Mot tøffeste streike-uke hittil

Hvis ikke regjeringen velger å bruke tvungen lønnsnemnd på nye områder, går Norge fra mandag morgen inn i den tøffeste streike-uken hittil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 24.00 natt til mandag er meklingsfristen gått ut for Norsk Transportarbeiderforbund. Det samme gjelder for Norsk Elektriker og Kraftstasjonsforbund (NEKF). Fra før streiker 911 Telenor-ansatte i LO-Stat. Hvis meklingen ikke fører fram, vil dermed tre LO-forbund være i streik samtidig.

AF venter

Etter at det ble lagt fram proposisjon om tvungen lønnsnemnd for de fleste AF-medlemmer som streiker i kommunene, avblåste AF streiken for de øvrige kommuneansatte med unntak for Oslo. Hovedstaden er et eget tariffområde og her er fortsatt 149 medlemmer i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Den

Norske Jordmorforening (DNJ) og Norsk Radiografforbund i streik.

Det var i helgen fortsatt ikke kommet noe utspill fra statens forhandlere overfor statlig sektor i AF. Organisasjonen venter og håper, men trolig vil et initiativ snarere komme i form av tvungen lønnsnemnd enn som et utspill til nye forhandlinger.

Kommunalminister Ragnhild Queseth Haarstad har fulgt situasjonen nøye i helgen, men så lenge regjeringen bare legger vekt på liv og helse, er det foreløpig ikke aktuelt å gripe inn med lønnsnemnd.

LO-konfliktene

Hvis meklingene som nå pågår for de to LO-forbundene ikke fører til noe resultat, vil 728 havnearbeidere i Oslo og Trondheim streike fra mandag morgen.

I elektrikerkonflikten kan et brudd føre til at 2.048 elektrikere i 12 private bedrifter legger ned arbeidet fra mandag. Da rammes prosjekter som Rikshospitalet og den nye storflyplassen. Også en betydelig del av virksomheten i Nordsjøen og ved landbasert oljevirksomhet, vil bli skadelidende ved

en eventuell konflikt.

Telenor-streiken som allerede er startet, vil gradvis få større virkning. Det blir ikke lenger installert nye forbindelser og etter hvert vil heller ikke feil i nettet bli reparert. Det er særlig Oslo-området og Bergen som vil bli rammet.

(NTB)