I RUINER: Også i dag har det vært trefninger mellom Israel og Hamas. Her gjennomsøker Hamas' politifolk en av organisasjonens utposter i sørlige Gaza, som ble bombet under et israelsk flyangrep. Foto: IBRAHIM ABU MUSTAFA/REUTERS/SCANPIX
I RUINER: Også i dag har det vært trefninger mellom Israel og Hamas. Her gjennomsøker Hamas' politifolk en av organisasjonens utposter i sørlige Gaza, som ble bombet under et israelsk flyangrep. Foto: IBRAHIM ABU MUSTAFA/REUTERS/SCANPIXVis mer

Mot våpenhvileavtale mellom Hamas og Israel

- Blir kunngjort innen to dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fredsforhandlingene mellom Hamas og Israel har tilsynelatende båret frukter, og den palestinske organisasjonens talspersoner sier i kveld at en undertegning ventes i løpet av denne uka, skriver AP.

Må konferere
Ifølge det statlige egyptiske nyhetsbyrået Mena sier Hamas' nestleder Moussa Abu Marzouk at våpenhvileavtalen vil bli kunngjort innen to dager, etter at Hamas har konferert med andre palestinske fraksjoner.

Ifølge Marzouk skal seks av grenseovergangene mellom Gazastripen mot Israel og Egypt åpnes som følge av overenskomsten.

Det er foreløpig uklart om Israel allerede har gått med på avtalen.

- Hindringer av veien
- De fleste av hindringene for en avtale er nå ryddet av veien, og en kunngjøring av overenskomsten ventes innen tre dager, sa Hamas-representant Tasher al-Nono tidligere i kveld. Al-Nono deltar i organisasjonens forhandlingsdelegasjon i Kairo, der de har hatt løpende kontakt med sin israelske motpart.

Avtalen skal innebære opphør av alle voldelige handlinger på den Hamas-kontrollerte Gazastripen, i tillegg til den nevnte åpningen av grenseovergangene.

Det siste har hele tida vært Hamas' fremste krav, men Israel har motsatt seg dette fordi de mener åpne grenser vil legge forholdene til rette for våpensmugling inn i den palestinske enklaven, og krever garantier for at smugling ikke vil finne sted.

Toppfolk
Forhandlingene i Kairo har skjedd i regi av den egyptiske etterretningstoppen general Omar Suleiman, og målet har vært en mer solid avtale enn våpenhvilen etter den 22 dager lange israelske offensiven rundt nyttår, som startet på grunn av mange rakettangrep fra Gaza og inn i Israel.

Tidligere i dag meldte det statlige egyptiske nyhetsbyrået Mena at Hamas har hatt svært høytstående folk i sving i Kairo, blant dem nestleder Marzouk, som er basert i Damaskus, og organisasjonens leder i Gaza, Mahmoud Zahar.

Den israelske delegasjonen har så langt ikke gitt noen offentlig uttalelse om våpenhvileavtalen.

PÅ PLASS I KAIRO: Hamas' nestleder, Damaskus-baserte Moussa Abu Marzouk, er blant toppfolkene som deltar i forhandlingene i egyptisk regi. Foto: BASSEM TELLAWI/AP/SCANPIX
PÅ PLASS I KAIRO: Hamas' nestleder, Damaskus-baserte Moussa Abu Marzouk, er blant toppfolkene som deltar i forhandlingene i egyptisk regi. Foto: BASSEM TELLAWI/AP/SCANPIX Vis mer